Дерматолог каза какво да правим при косопад след ковид

Коронавирусът е заболяване, което има много изяви, една от които е косопадът

Дерматолог каза какво да правим при косопад след ковид | StandartNews.com

Косопадът, както се оказа, е едно от последствията след преболедуване от COVID-19. Падането на коса повече от нормалното се наблюдава при голяма част от пациентите след инфекцията. Каква е причината за неговата поява и какво е възможното лечение, обясни пред БНР дерматологът доц. Весела Райкова.

Коронавирусът е заболяване, което има много изяви, една от които е косопадът. Той се среща при всеки един човек и когато е в количество между 50 и 100 косъма на ден не е проблем, но когато се засили вече имаме сериозна изява на някакво състояние.

Една от най-честите причини за косопад е наличието на инфекции. COVID-199 е причина за директно атакуване на космения фоликул. Едновременно с това, поради факта, че вирусът ангажира и функцията на кръвоносните съдове, се нарушава и изхранването на този космен фоликул.

При голяма част от пациентите се наблюдава косопад след COVID-19, изявен няколко месеца след преминаването на COVID.

Реално вирусът има моментален ефект, а също и последствие, затова и терапията при този вид косопад трябва да е продължителна.

За да има въздействие върху космения фоликул е необходимо между 3 и 6 месеца да имаме прием на витамини и микроелементи. От огромно значение е наличието на биотин, цинк и селен, защото това са вещества, които имат отношение към начина, по който клетката на космения фоликул възприема хранителните вещества, нужни, за да може тя да израства.

Подходът към косопада трябва да е индивидуален и според причината. Причини за косопада могат да бъдат стреса, недохранването, възпаления, много често се говори и за нарушаване на баланса в тънките черва.

Може да се наблюдава косопад след прием на медикаменти, автоимунни заболявания – всички онези състояния, свързани с някакви нарушавания в нормалната функция на нашето тяло, могат да доведат до развитие на косопад.

“Винаги кожата трябва да бъде почистена, хидратирана и слънцезащитена“, подчерта доц. Райкова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай