5 лекари от Спешна помощ в София заразени с COVID

Всекидневно между 15 и 20 екипа на Спешна помощ работят в столицата, а трябват 80

5 лекари от Спешна помощ в София заразени с COVID | StandartNews.com

В Спешната помощ в София петима лекари са диагностицирани с коронавируса само за денонощие, съобщи говорителят на службата Катя Сунгарска.

Всекидневно между 15 и 20 екипа на Спешна помощ работят в столицата, което е крайно недостатъчно. За населението на София по стандарт се изискват минимум 80 екипа.

Всички лекари полагат извънреден труд. Работят в абсолютна организация. Идват и помагат да работните смени. Вземат се всички мерки за безопасност. Спешна помощ е първата линия на първата линия. Не липсват обаждания от пациенти, които крият COVID симптоми, а това подлага на риск екипите.

Голяма част от болничните легла, определени за пациенти с COVID-19 в столицата, вече са изчерпани. Това допълнително забавя екипите, които са в постоянна връзка с центъра за триаж на пациенти, който започна да работи от началото на септември в Инфекциозна болница.

Докато линейката пристигне в болница със свободни легла за пациенти с коронавирус, се случва мястото вече да е заето.

„Това също ни затруднява, защото всяко ходене от болница на болница с пациента вътре е време… И вчера се случи с наш екип - от 9.00 часа сутринта успя да хоспитализира пациента едва в 13.30 часа. Този екип и тази линейка бяха извън възможността да се отзовават на сигнали“, обясни Сунгарска.

Тя подчерта, че рискът от дефицит на лекари е голям. „Молим хората да имат търпение. Даваме всичко от себе си с ресурса, с който разполагаме“, обясни Катя Сунгарска.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай