Зеленски уверен, посочи целта на Украйна

Президентът заяви, че страната му вече е загубила твърде много хора, за да отстъпи територия

Зеленски уверен, посочи целта на Украйна | StandartNews.com

Украинските сили водят улични сражения с руските части в руините на Северодонецк, като се опитват да запазят отвоюваните позиции при изненадващата си контраофанзива през почивните дни.

Москва твърди, че са превзети напълно жилищните райони на града. Руската страна обяви украинските пристанища Бердянск и Мариупол за разминирани и готови да подновят износа на пшеница.

Киев няма да се примири с патова ситуация на бойното поле с Русия и има за цел да си върне цялата окупирана територия, заяви президентът Зеленски.

Украинската отбрана прави всичко възможно за удържане на позициите си в Северодонецк, където Русия изпраща подкрепления, обяви кметът на града. Губернаторът на Донецк съобщи за руски опити за настъпление към Словянск и Краматорск - последните два големи града под украински контрол в Донецкия регион.

Украинският президент Зеленски заяви, че страната му вече е загубила твърде много хора, за да отстъпи територия.

"Руската армия се опитва да използва подкрепления в Донбас, но 103-ти ден украински Донбас се държи. Твърдо се държи. Правим всичко възможно и за отбраната на Запорожие и Миколаев. Благодарен съм на всеки, който защитава нашата държава", каза Зеленски.

От началото на войната са се предали близо 6500 украински военни, 126 от тях през последните пет дни, съобщи руският министър на отбраната Сергей Шойгу. Руската страна обяви, че е превзета значителна част от Донецката и Луганска народни републики, в това число градовете Красни Лиман, Святогорск и 15 други населени места.

"Напълно освободени са и жилищните райони на град Северодонецк. Продължава установяването на контрол над промишлената зона и близките населени места", заяви Шойгу.

Той посочи още, че украинските пристанища Бердянск и Мариупол вече могат да приемат товари.

Възстановени са 1 200 километра железопътни линии за подновяване на трафика между Русия, Донбас, Украйна и Крим. ООН работи с Киев и Москва по подновяване на зърнения износ от украински пристанища. Планът предвижда турски ескорт през Черно море. Кремъл настоява Украйна да разминира подстъпите към пристанищата си, а излизащите украинските кораби да бъдат инспектирани от руски военни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай