Зеленски се чу с германския президент. Заровиха ли томахавката

Украинския президент е поканил своя колега в Киев

Зеленски се чу с германския президент. Заровиха ли томахавката | StandartNews.com

Държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер е провел телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски, в рамките на който двамата са обсъдили „недоразуменията от миналото“. В хода на дискусията Зеленски е отправил покана към Щайнмайер да посети Киев, съобщава германското издание Der Spiegel, цитирано от "Дарик".

От началото на военните действия в Украйна нито един представител на германското държавно ръководство - за разлика от други страни - не е посещавал Украйна. В средата на април президентът Франк-Валтер Щайнмайер планираше визита в Киев, но украинските власти я отмениха, като се позоваха на предполагаемите му близки връзки с Руската федерация. Това предизвика критики в Германия, а канцлерът на ФРГ Олаф Шолц обяви, че няма да ходи в Киев само заради инцидента с държавния глава.

В рамките на 45-минутния разговор Щайнмайер е уверил Зеленски в пълната подкрепа на Германия за страната му. Фактът, че двамата разговарят помежду си, се приема като знак за усилия и от двете страни за преодоляване на напрежението от последно време, коментира изданието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай