Зеленски с нова молба към САЩ. Ето какво поиска от Байдън

Провел нов телефонен разговор с американския президент

Зеленски с нова молба към САЩ. Ето какво поиска от Байдън | StandartNews.com

Президентът на Украйна Володимир Зеленски проведе телефонен разговор с американския си колега Джо Байдън, за да обсъдят финансовата подкрепа за Украйна и санкциите срещу Русия.

„Като част от постоянния диалог проведох още един разговор Байдън. В дневния ред бяха включени въпросите за сигурността, финансовата подкрепа за Украйна и продължаването на санкциите срещу Русия", написа Зеленски в Туитър.

В половинчасовия разговор Байдън е подчертал стъпките, които неговата администрация и съюзниците са предприели, „за да повишат санкциите за Русия за нейната агресия в Украйна“, съобщиха и от Белия дом.

Байдън подчертал и усилията на частни компании да замразят работата си в Москва, като преустановят операциите след инвазията на 24 февруари.

Часове по-рано украинският лидер се обърна към американските законодатели чрез видео с призив за по-нататъшна помощ за Украйна и с молба САЩ да включи в санкционния списък вноса на руски петрол.

Американските законодатели обещаха допълнителен пакет от помощ от 10 милиарда долара, но Белият дом досега изключваше забрана на петрола, опасявайки се, че това ще повиши цените и ще навреди на американските потребители, които вече страдат от рекордната инфлация.

Миналата седмица Вашингтон отпусна 350 милиона долара за военно оборудване за Киев - най-големият подобен пакет в историята на САЩ.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай