Зеленски посочи как може да бъде спряна войната

Коментар на украинският президент пред "Билд"

Зеленски посочи как може да бъде спряна войната | StandartNews.com

Войната може да бъде спряна само след пряк диалог с президента на Руската федерация на основата на взаимен компромис. Това заявява президентът на Украйна Володимир Зеленски пред "Билд".

„Във всички преговори моята цел е да сложа край на войната с Русия. И аз също съм готов да предприема определени стъпки. Можете да правите компромиси, но те не трябва да са предателство спрямо моята страна. И другата страна също трябва да бъде готова да прави компромиси, затова те се наричат ​​така - компромиси. Това е единственият начин да излезем от тази ситуация. Все още не можем да говорим за подробности. Все още не сме имали пряк контакт между президентите. Само след преки преговори между двамата президенти, можем ли да сложим край на тази война", казва още той, съобщи украинската агенция УНИАН.

Украинският президент каза, че "милиони хора" могат да загинат, ако светът не помогне на Украйна, преди да е станало "твърде късно". В интервю за "Скай нюз" Зеленски повтори искането си западните лидери да наложат зона, забранена за полети над страната му, допълва news.bg.

Призовавайки световните лидери да действат по-бързо, той каза: "Не чакайте да ви попитам няколко пъти, милион пъти. Затворете небето."

Западните страни, включително САЩ и Обединеното кралство, изключиха зоната, забранена за полети, тъй като това може да ги доведе до пряк конфликт с Русия.

Зеленски каза, че западните страни в крайна сметка ще направят зона, забранена за полети, но само след като "Третата световна война" започне, но тогава "ще бъде твърде късно".

Зам.-началникът на кабинета на Зеленски Игор Жовква каза пред Блумбърг и германската телевизия АРД, че Украйна е готова да обсъжда свой бъдещ неутралитет при гаранции за суверенитета и териториалната ѝ цялост от Русия.

Вчера говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че целта на това, което Москва нарича "специална операция" не е нито да окупира цяла Украйна, нито да ликвидира нейната държавност, нито да смени правителството в Киев. Тя изрази надежда, че "в следващите кръгове на преговорите ще бъде направена по-съществена крачка напред".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай