Зеленски направи тежко признание, очаква проблеми за НАТО

Русия безразборно атакува украински граждани и исторически забележителности

Зеленски направи тежко признание, очаква проблеми за НАТО | StandartNews.com

Дни след началото на руската инвазия в Украйна, нападнатата страна продължава да оказва съпротива срещу една от най-мощните армии в света. По данни на ООН към този момент сред цивилното население има 136 загинали от които 13 деца, повече от 400 души са ранени. Смята се обаче, че реалните числа са значително по-високи, съобщава Си Ен Ен.

Във вторник екип на медията успя да достигне до мястото откъдето президентът на Украйна Володимир Зеленски и неговият щаб водят съпротивата срещу агресията на Москва. Вчера той проведе и разговор с американския президент Джо Байдън.

„Говорил съм с Байдън много пъти“, каза Зеленски. „Много пъти съм им казвал, че Украйна ще се съпротивлява и ще се бие по-силна от всеки друг, но сами срещу Русия няма да се справим", призна той.

Докато Русия нанесе удари по ключови градове във вторник, Зеленски предупреди, че Русия безразборно атакува украински граждани и исторически забележителности. "Както виждате, никой не внимава много за целите. Виждаме, че се убиват деца", каза той и добави: "Ние защитаваме правото си на живот."

Зеленски призова международната общност да направи повече, призовавайки САЩ и НАТО да създадат зона, забранена за полети над Украйна или да изпратят подкрепление. „Ако някой иска да ни помогне, всички трябва да действат бързо. Това е моментът“, добави Зеленски.

Украинският държавен глава също прогнозира проблеми в страните-членки на НАТО, ако Русия поеме контрола над страната му. "Ако Украйна се провали, тогава всички тези войски ще бъдат на вашите граници, Полша, Литва... и ще се сблъскате с по-големи проблеми. Там ще има други провокации", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай