Ярост в Германия срещу нарушителите на антируски санкции

ЕС наложи на Русия 10 пакета санкции, включително сериозни търговски ограничения

Ярост в Германия срещу нарушителите на антируски санкции | StandartNews.com

Германското правителство трябва да предприеме по-строги мерки срещу компании от Германия, които заобикалят санкциите на Европейския съюз срещу Русия, като продължават да правят бизнес чрез трети държави, заяви днес министърът на икономиката Роберт Хабек, цитиран от ДПА.

"Дължим това не на последно място на хората в Украйна", каза Хабек пред германската медийна група "Функе".

След пълномащабната инвазия на Русия в съседна Украйна преди повече от 13 месеца ЕС й наложи 10 пакета санкции, включително широкообхватни търговски ограничения, посочва ДПА.

Когато става въпрос за борба срещу незаконното заобикаляне на тези мерки, Германия може да се поучи от Дания, каза Хабек. Той обясни, че датските митнически органи анализират много внимателно търговските потоци и митническите данни за аномалии.

"Ако се появят такива аномалии, например голямо количество определени стоки, които преди са били предназначени за Русия, а сега изведнъж се оказва, че ще бъдат доставени в почти същото количество в друга трета държава, това е причина за разследване", даде пример германският министър на икономиката.

Той отбеляза, че в такъв случай датските власти изискват обяснение от отговорната компания.

Германският закон за външната търговия позволява подобни процедури, но според Хабек правителството не използва тези разпоредби в достатъчна степен.

В края на февруари германският министър на икономиката, който е и вицеканцлер, предложи конкретни стъпки за подобряване на борбата срещу заобикалянето на санкции.

Хабек каза, че в момента плановете се обсъждат в рамките на правителството и с партньорите на Берлин от ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай