Столтенберг с ключов коментар за ядрената заплаха на Русия

Алиансът няма да изпрати войски или бойни самолети в подкрепа на Киев

Столтенберг с ключов коментар за ядрената заплаха на Русия | StandartNews.com

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Русия да прекрати войната в Украйна и да изтегли всички свои сили, предаде Ройтерс. Алиансът няма да изпрати войски или бойни самолети в подкрепа на Киев, тъй като не иска да се включи в конфликта, уточни в същото време той.

"Руското нападение е напълно неприемливо и е подпомогнато от Беларус", каза Столтенберг след среща с полския президент Анджей Дуда.

"НАТО е отбранителен съюз, ние не търсим конфликт с Русия. Тя трябва незабавно да прекрати войната, да изтегли всичките си сили от Украйна и да се ангажира добросъвестно в дипломатически усилия", призова Столтенберг.

Шефът на Северноатлантическия пакт също така посочи, че алиансът не вижда необходимост да променя нивото си на готовност за ядрени оръжия въпреки заплахите на Русия. След разговори за европейската сигурност с полския президент Анджей Дуда във военновъздушната база в Ласк, Централна Полша, Столтенберг заяви пред Асошиейтед прес: "Винаги ще правим необходимото, за да защитим и отбраняваме нашите съюзници, но не смятаме, че сега е необходимо да променяме нивата на готовност на ядрените сили на НАТО".

Наскоро Съединените щати подсилиха източния фланг на НАТО с около 5000 допълнителни военнослужещи, припомня bTV.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай