Руски олигарх със страшна прогноза. Идва продоволствена криза

Андрей Мелниченко призова за мир

Руски олигарх със страшна прогноза. Идва продоволствена криза | StandartNews.com

Руски олигарх предупреди за глобална продоволствена криза. Войната в Украйна е трагедия, която трябва да бъде спряна или ще има глобална продоволствена криза, тъй като цените на торовете в световен мащаб вече са твърде високи за много фермери, заяви един от най-големите производители на торове и на въглища Андрей Мелниченко. Той направи изявлението си пред "Ройтерс".

Той е поредният олигарх, който призова за мир, откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари. С този призив излязоха още Михаил Фридман, Пьотър Авен и Олег Дерипаска.

Мелниченко е в санкционния списък на ЕС, чрез който бяха замразени активи на приближените на Путин олигарси. В събота италианските власти конфискуваха яхтата му, която е най-голямата ветроходна яхта в света и се оценява на 530 млн. долара.

"Събитията в Украйна са наистина трагични. Спешно се нуждаем от мир", каза Мелниченко, който е руснак, но е роден в Беларус и има украинска майка. Една от жертвите на тази криза ще бъдат селското стопанство и храните. Поскъпването на торовете ги прави недостъпни за фермерите, което ще доведе до слаба реколта, предупреждава Мелниченко. Той е най-големият производител на амониев нитрат и на въглища в Русия чрез компаниите си "Уралхим".

Мелниченко заяви още, че веригата за доставки, която вече е нарушена от коронакризата, сега е още по-разклатена. Това ще доведе до поскъпване на храните в Европа и вероятно до недостиг на храна в най-бедните страни в света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай