Русия отвръща на санкциите! Арести и конфискация

Руски прокурори са отправили предупреждения към водещи американски компании

Русия отвръща на санкциите! Арести и конфискация | StandartNews.com

Руски отговор на икономическите санкции готви президентът Владимир Путин.

Руските власти, които вече втвърдиха тона към чуждестранните компании, желаещи да се изтеглят от страната, директно заплашиха някои от тях с евентуални арести на служители или конфискация на активите им. Това съобщи в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от БТА.

Руски прокурори са отправили предупреждения чрез обаждания, писма или посещения до компании от всички сектори, включително "Кока-Кола", "Макдоналдс", Ай Би Ем и "Йъм брандс", компанията майка на веригите Кей Еф Си и "Пица хът", съобщи вестникът, позовавайки се на добре осведомени източници.

Прокурорите заплашиха да арестуват представители на тези компании, които критикуват правителството, или да конфискуват активи, включително такива, които са обект на интелектуална собственост.

След нахлуването в Украйна западните правителства наложиха безпрецедентни икономически санкции и все повече компании обявиха, че се изтеглят от Русия или преустановяват дейността си в страната.

Руските власти засилиха мерките за предотвратяване на изтичането на капитали и за подкрепа на рублата. Без да използва думата "национализация", Владимир Путин заяви, че подкрепя идеята за назначаване на "външни" администратори начело на тези компании, "за да ги предадат на тези, които искат да ги направят работещи", отбеляза Франс прес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай