Путин се озъби на своите. Арестува генерали

Подвели го с информация за Украйна

Путин се озъби на своите. Арестува генерали | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин е поставил под домашен арест двама висши генерали заради войната в Украйна. Причината е, че тя не приключила с бързото завладяване на страната, както Путин планирал.

Известният руски разследващ журналист и експерт по руските служби за сигурност Андрей Солдатов твърди, че ръководителят на отдела за външно разузнаване на Федералната служба за сигурност (ФБС) ген. Сергей Беседа и неговият заместник Анатолий Болюх са били задържани под домашен арест в петък.

Списваният от него специализиран сайт "Агентура", който следи ФСБ и други агенции, се позовава на свои източници в самата агенция, които потвърждават задържането на двамата висши шпиони, предаде webcafe.bg.

Информацията се съобщава и от руския правозащитник Владимир Осечкин, живеещ в изгнание. Той добавя, че служители на ФСБ са извършили обиски на повече от 20 адреса в Москва - домове на техни колеги, заподозрени в контакт с журналисти.

"Официалната основа за извършване на тези обиски е обвинението в присвояване на средства, предназначени за подривна дейност в Украйна. Истинската причина е ненадеждната, непълна и частично невярна информация за политическата ситуация в Украйна", коментира Осечкин.

68-годишният Сергей Беседа оглавява Пето подразделение на ФСБ.

Самата Федералната служба за сигурност получи право да провежда операции в чужбина в края на 90-те, когато именно Владимир Путин стана директор на организацията. Той дава задача на Пето подразделение задачата да шпионира по-специално най-близките съседи на Русия.

Затова и именно това звено е отговорно за събирането на разузнавателна информация за Украйна, като според Солдатов именно Беседа е дал на президента Путин невярна информация за състоянието на съседната държава и настроенията там.

По думите на журналиста изтеглянето на шефа на разузнаването свидетелства за нарастващата ярост на Путин спрямо разузнавателните служби, които са му предоставили невярна информация за Украйна.

"Путин най-накрая разбра, че е бил подведен", коментира Солдтов, цитиран от The Times.

66-годишният Болюх е началник на отдела за оперативна информация, който е част от Пето подразделение на ФСБ.

"И двамата мъже са играли важна роля в разузнавателните операции срещу Украйна в продължение на няколко години и много вероятно са играли важна роля в планирането на инвазията в Украйна. Ако твърденията за арест са верни, това би означавало, че Путин е сериозно загрижен за ролята на ФСБ във военната кампания и може да има значителни промени на висшите нива във ФСБ", коментира пред The Times западен разузнавач, пожелал да остане анонимен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай