Путин се озъби на САЩ, сериозни обвинения

Руският президент на среща с членове на правителството

Путин се озъби на САЩ, сериозни обвинения | StandartNews.com

"САЩ се опитват да заблудят собственото си население, криейки се зад Русия". Това заяви руският президент Владимир Путин.

"Доставките на руски петрол на американския пазар не надвишават 3%. Това е незначителна сума. Те обявиха, че спират вноса на руски петрол на американския пазар, цените там са високи, инфлацията е безпрецедентна и вероятно достига исторически връх. Опитват се да ни обвинят за резултатите от собствените си грешки. Това няма нищо общо със забраната за внос на руски петрол. Те просто използват тези решения като прикритие, за да измамят собственото си население за пореден път", каза той на среща с членове на правителството.

Щатите се опитват да подпишат енергийни договори с Иран и Венецуела, срещу които самата Америка е наложила незаконни санкции, заяви руският президент.

"Те се опитват да се споразумеят със страните, на които наложиха незаконни ограничения. Те са готови да се помирят с Иран и незабавно да подпишат всички документи. И с Венецуела също. Те отидоха във Венецуела, за да преговарят с тях. Но нямаше нужда да се налагат тези нелегитимни санкции", каза той на заседанието.

"Същото ще се случи и в отношенията с нашата страна. И аз не се съмнявам в това", каза руският президент.

Призивите на недружелюбните държави към гражданите им да се "обличат по-топло" и обвиненията към Русия във връзка с тази ситуация изглеждат странни, особено след като Русия изпълнява всички свои енергийни ангажименти, заяви руският президент.

"Що се отнася до държавите, които предприемат неприятелски стъпки спрямо нашата страна и икономика, вие и аз знаем много добре - те призовават гражданите си да затегнат коланите и да се обличат по-топло. И изтъкват санкциите, които налагат срещу нас, като причина за влошаване на положението. Всичко това изглежда много странно, особено след като изпълняваме всички свои задължения. Бих искал още веднъж да подчертая, че изпълняваме всички свои задължения по отношение на енергийните доставки", добави Путин.

Русия, заедно с партньорите си, които не признават санкциите на Запада, ще намери решение на всички проблеми, които те се опитват да създадат, уверен е руският президент Владимир Путин.

"Но ние заедно с нашите партньори - с тези, които не признават тези незаконни действия - със сигурност ще намерим решения на всички проблеми, които те се опитват да ни създадат", каза той.

Владимир Путин подкрепи идеята за въвеждане на външно управление за компаниите, които са обявили оттеглянето си от руския пазар.

Както заяви министър-председателят Михаил Мишустин по време на срещата на президента с членове на правителството, то следи отблизо ситуацията, след като повечето чуждестранни компании обявиха временно спиране на работата при запазване на работните места и заплатите.

Началникът на кабинета уточни, че е изготвен проектозакон, който да предотврати закриването на производствени мощности.

"Ако чуждестранните собственици необосновано закрият дадено дружество, правителството предлага да се въведе външна администрация в такива случаи. В зависимост от решението на собственика, то ще определи съдбата на компанията. Основната цел ще бъде да се запази бизнес профилът на организацията и работните места", подчерта Мишустин.

Русия може да пренасочи износа на торове към други пазари, ако няма възможност да ги доставя в Европа, каза от своя страна ръководителят на министерството на промишлеността и търговията Денис Мантуров.

Според Путин, санкциите срещу Русия могат да доведат до скок на цените на храните в световен мащаб.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай