Защо Путин обяви, че "никой не е по-голям от хляба"

Първи резултати от референдумите в окупираните области. Има ли изненади

Защо Путин обяви, че "никой не е по-голям от хляба" | StandartNews.com

Повечето от гласувалите на руските референдуми в самоправъзгласилите се ЛНР и ДНР, както и в Херсонска и Запорожка област на Украйна, са подкрепили присъединяването на регионите към Русия, според предварителните преброявания на гласовете в избирателните секции, съобщи Интерфакс. Данните са от участъците, разположени на руска територия.

В ЛНР 97,79% от гласоподавателите са гласували за присъединяване към Русия, при обработени 14,07% от протоколите.

В ДНР "за" са 98,05%, като са обработени 16,06% от протоколите.

В Херсонска област 97,47% подкрепят присъединяването към Русия, при обработени 12% от протоколите.

В Запорожка област 98% са за присъединяване Русия, обработени са 20% от протоколите.

На територията на Русия работят повече от 600 избирателни секции, съобщи председателят на ЦИК Ела Памфилова. Повечето от тях бяха открити в южната част на страната, като до 21 септември (два дни преди референдума) в Ростовска област се планираше да бъдат открити 135 избирателни секции. "Помогнахме, улеснихме организацията на гласуването в Русия за всички, които се оказаха тук по стечение на обстоятелствата", каза Памфилова.

Президентът на Русия Владимир Путин обеща да подкрепи резултатите от референдумите, като в обръщението си към руснаците на 21 септември заяви, че "няма морално право да предаваме близки хора". "Не можем да не отговорим на искреното им желание сами да определят съдбата си", подчерта той, пише РБК.

Путин увери днес, че референдумите, организирани от Москва в четири окупирани района на Украйна, имат за цел да "спасят населението", живеещо на тези територии, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Спасяването на населението на всички тези територии, където се провежда този референдум, е... в центъра на вниманието на нашето общество и на цялата страна", заяви Путин по време на правителствено заседание, в последния ден от тези референдуми, заклеймени като "мними" от Киев и Запада.

"Днес в условията на провеждането на специалната военна операция и референдумите в Донбас спасяването на хората на всички тези територии, именно спасяването на хората на всички тези територии, където се провежда този референдум, е първостепенна задача и е в центъра на вниманието на цялото ни общество, на цялата страна", каза руският президент, цитиран от ТАСС.

Обобщавайки резултатите от правителственото заседание Путин отбеляза, че "това е естествено, защото е свързано с драматични събития". Той подчерта, че в такива условия фразата "никой не е по-голям от хляба" придобива особен смисъл. "Никой още не е отменял известния, прост и фундаментален закон, който се съдържа в една много обикновена и известна фраза "никой не е по-голям от хляба". И може би в такива условия, в които живеем сега, този закон е един от най-важните, предвид това, което все още се случва по света на продоволствените пазари", отбеляза президентът. Той изрази благодарност към руските работници в аграрния сектор за това, което са направили до момента в тази насока.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че "референдумите" за присъединяване, които приключват днес в четирите украински зони под контрола на Москва, ще доведат до промени за тези територии, главно по отношение на сигурност с възможна ядрена защита, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Кардинално ще се промени ситуацията от правна гледна точка, от гледна точка на международното право, с всички съответни следствия за целите на защитата и гарантирането на сигурността на тези територии", каза Песков.

"Нашата правна система ще разгледа всички възможности и, разбира се, нашите законодатели, изпълнителните ни органи и юридическите екипи са готови", допълни той, цитиран от dir.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай