Простиха се с крайцера "Москва" и моряците на траурна церемония в Севастопол

Присъстваха ветерани от военноморския флот и свещеник

Простиха се с крайцера "Москва" и моряците на траурна церемония в Севастопол | StandartNews.com

В град Севастопол се състоя траурна церемония за прощаване с ракетния крайцер "Москва", който потъна в Черно море, съобщава рускоезичната емисия на Би Би Си.

На церемонията присъстваха ветерани от военноморския флот и свещеник. На един от траурните венци се виждаше лента с надпис "за кораба и моряците".

Руското министерство на отбраната заяви, че екипажът на потъналия крайцер е бил евакуиран, но не уточни колко души е имало на борда.

Украинската страна твърди, че екипажът на "Москва" не е могъл да бъде евакуиран заради буря.

Ройтерс отбелязва, че венци в памет на "Москва" са били поднесени на паметника на основаването през 1696 г. на руския военноморски флот в Севастопол, щабквартира на черноморския флот.

Москва, която анексира Крим от Украйна през 2014 г., заяви, че флагманът на руския черноморски флот "Москва" е потънал в бурно море след избухване на пожар от експлозия на боеприпаси.

Украйна твърди, че една от нейните ракети е предизвикала потъването му.

За присъстващите на прощалната церемония крайцерът е бил "символ на надежда, възраждане и мощ", отбелязва агенцията.

"Дори за тези, които не са били на него, "Москва" беше символ за всички, символ на нашата сила, на нашата надежда, на възраждането на флота през 1990-те години" след рухването на Съветския съюз, каза капитанът от запаса Сергей Горбачов, който говори пред тълпата, облечен във военната си униформа.

"Загубата на всеки кораб, особено флагман, е трагедия за всички тези десетки хиляди хора, които са служили там от над 20 години", подчерта свещеникът Георгий Плояков, пише dir.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай