Най-големият подарък за юбилея на Путин

Анексирането на четирите територии слага нов етап на още по-опасната му военна игра

Най-големият подарък за юбилея на Путин | StandartNews.com
  • Псевдореферендуми откъсват 18%  от територията на Украйна
  • Анексирането на четирите територии слага нов етап на още по-опасната му военна игра

 

На 7 октомври президентът Владимир Путин навършва 70 години, а по всичко личи, че дотогава ще е получил най-големия подарък, за който един държавен лидер може да мечтае - още територия. Русия е на път да анексира 18% от земята на Украйна в рамките на няколко дни, след като заяви, че жителите на четири окупирани региона са гласували за отцепване от Киев и присъединяване към Москва.

Дали присъединяването ще премине гладко и без проблеми, може да се отговори положително, но какво може да стори Путин след това дори и най-големите експерти гледат да преглътнат мълчаливо.

Церемониалмайсторът нареди

Кремъл ще бъде домакин на церемония в петък, на която ще бъдат подписани споразумения за присъединяване на окупираните украински територии към Руската федерация. Путин ще произнесе реч и ще се срещне с подкрепяните от Русия лидери на четирите окупирани региона.

Според плановете от страна на четирите украински територии, които ще бъдат присъединени към Руската федерация, договорите ще бъдат подписани от лидерите на самопровъзгласилите се Донецка народна република (ДНР) и Луганска народна република (ЛНР), както и от назначените от Москва власти на Херсонска и Запорожка области.  След това договорите ще бъдат ратифицирани от руския парламент. Москва после ще разтвори, образно казано, чадъра на руската ядрена защита и над тези зони, тъй като ще ги смята за руска територия. А населението на четирите района ще може вече да бъде мобилизирано за така наречената от Русия "военна операция" в Украйна.

Добре дошли у дома

Четирите района проведоха между 23 и 27 септември референдуми за присъединяване към Русия. Докато Медведев ги приветстваше с Добре дошли у дома, Киев и международната общност нарекоха тези гласувания псевдореферендуми, а украинският президент Володимир Зеленски предупреди още тогава, че те унищожават всякаква възможност за преговори за мир. Китайците също обявиха, че суверенитетът на държавите е най-важен за тях.

Какво ще направи западът срещу анексията на още  украински територии към Русия? Вероятно ще увеличи доставките на оръжие за Киев и ще затегне още повече финансовите санкции срещу Москва.

Кремъл заяви, че руската военна операция в Украйна трябва да продължи най-малкото до превземане на целия източен Донецки регион в Украйна. Сега руските сили държат 60% от територията. Съседната Луганска област е почти изцяло под руски контрол. Двете области заедно съставляват Донбас.

Така наречените референдуми бяха организирани от подкрепяни от Русия сепаратисти в самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР в района на Източен Донбас, където бушуват боевете, откакто бунтовниците превзеха контрола над части от Донецк и Луганск през 2014 г.

Другите две области за провеждане на така наречените референдуми бяха Херсон и Запорожие в Южна Украйна. Русия окупира двата региона малко след като нахлу в страната на 24 февруари.

Поставените от Москва ръководители на четирите региона твърдят, че референдумите са показали огромно мнозинство на онези, които "гласуват" в полза на присъединяването към Русия: 87,05% в Херсон, 93,11% в Запорожие, 98,42% в ЛНР и 99,23% в ДНР.

Съмнителната легитимност

Целият процес беше широко критикуван като нелегитимен, тъй като всички възможни световни експерти се изказаха, че е невъзможно да се проведе свободен и честен вот във военна зона или окупирана територия. Подадените гласове "не могат да се нарекат истински израз на народната воля". "Едностранни действия, целящи да осигурят легитимност на опита за насилствено придобиване от страна на една държава на територия на друга държава, като същевременно претендират, че представляват волята на народа, не могат да се считат за законни съгласно международното право", коментира заместник генералният секретар на ООН Розмари ДиКарло. Си Ен Ен съобщи за сведения на очевидци, според които гласуването в окупираните региони е извършено в буквален и преносен смисъл под дулото на оръжие. Сергей Хайдай, украинският ръководител на военната администрация на област Луганск, твърди, че властите ходели от врата на врата, следвани от въоръжена охрана, за да събират гласове и че местното население е било сплашено да гласува за присъединяването към Русия.

Резултатите също така противоречат на данните от преди войната. Проучване на Си Ен Ен сред украинци, проведено през февруари, точно преди инвазията на Русия, установи, че само 18% от украинците на изток, вкл. в регионите на Луганск и Донецк, са съгласни с твърдението, че "Русия и Украйна трябва да бъдат една държава", докато 16% от украинците на юг, където са Херсонска и Запорожка области, подкрепят идеята.

Опасната игра на Путин

Очаква се Кремъл да третира териториите като части от Русия и вече предупреди, че ще ги защитава като такива - сигнализирайки за потенциална военна ескалация, след като украинската армия се опита да си ги върне. В обръщение на 21 септември Путин за пореден път, макар и доста завоалирано, се закани, че може да прибегне и до ядрените оръжия, като каза, че ще използва "всички средства, с които разполагаме", ако прецени, че "териториалната цялост" на Русия е застрашена.

Така наречените референдуми дойдоха след внезапна и успешна украинска офанзива този месец в по-голямата част от окупираната област около гр. Харков. Офанзивата насочи инерцията на конфликта обратно към Киев, а също така насърчи западните поддръжници на Украйна и предизвика гняв в Русия. Владимир Путин пък се принуди да  въведе "частична мобилизация" на руските граждани, което означава, че онези, които са в резерва, могат да бъдат призовани, а гражданите с военен опит ще бъдат подложени на военна служба - и потенциално изпратени да защитават незаконно анексираните територии. Това се случи въпреки че в началото на конфликта Путин внимателно подчерта, че военното нападение, наричано "специална военна операция", ще се води само от професионални армейци.

Ефектът на показността

В демонстрация на показност, целяща да придаде един вид легитимност на заграбването на земя от страна на Москва, определени от Русия ръководители на окупираните райони на Украйна призоваха в сряда президента Владимир Путин да извърши присъединяването. Исканията за това анексиране спазваха формалности, които напълно противоречат на хаоса, пред който са изправени руските лидери, както на бойното поле, където продължават да търпят загуби, така и у дома, където десетки хиляди руснаци бягат от страната, за да се спасят от мобилизация. Натискът за анексиране се случи след като Европейският съюз наложи нови санкции, целящи да накажат Русия за действията й в Украйна. Проектомерките включват таван на цените на петрола, търговски ограничения и поставяне в черен списък на няколко лица, отговорни за референдумите. "Русия ескалира нахлуването в Украйна до съвсем ново ниво", каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. "Решени сме да накараме Кремъл да плати за тази по-нататъшна ескалация", подчерта тя.

Какво да очакваме от Кремъл?

Ако Русия следва шаблона, вече използван при анексирането на Кримския полуостров от Украйна през 2014 г., Кремъл ще представи местните лидери, инсталирани от руските военни, като независими представители на украинците там, и ще последва инсцениран процес по присъединяване.

Целта този път изглежда е да се обявят части от Украйна за руска територия и след това да се твърди, че украинската армия атакува Русия. Анексирането също би предоставило претекст за набиране на украински мъже в окупираните райони и принуждаването им да се бият с други украинци.

Разбира се, Путин може на всеки един етап да сложи пауза на процедурата, за да отвори перспективи за преговори. Ако не го направи, следващата стъпка ще бъде внасянето на жалбите от руските доверени лидери за одобрение от двете камари на руския парламент - Думата и Съвета на федерацията. Изненади там не се очакват, тъй като законодателната власт се владее от хора на Путин. През двете седмици, откакто Украйна изгони части от руската армия от малки и големи градове в североизточния район на Харковска област, нейните сили стабилно напреднаха и на юг. Но дори и при отстъплението си руските сили продължиха да отприщват яростен залп от артилерия и ракети в градовете, наскоро освободени от окупация в района на Харков. Това е само малък знак какво ще се отприщи с пълна сила в момента, в който четирите територии ще бъдат обявени за част от Руската федерация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай