Макрон не отстъпва, звъни на Зеленски да се разберат

Според него "словесната ескалация" няма да помогне на Украйна

Макрон не отстъпва, звъни на Зеленски да се разберат | StandartNews.com

Френският президент Еманюел Макрон защити решението си да не използва думата "геноцид" по адрес на Владимир Путин, като подчерта, че според него "словесната ескалация" няма да помогне на Украйна и може да доведе до намеса на Запада, предаде Франс прес.

Френският президент уточни пред радио "Франс бльо", че сутринта е разговарял с украинския си колега Володимир Зеленски, който вчера изрази съжаление за отказа на Макрон да заклейми случващото се в Украйна като "геноцид". Двамата ще разговарят отново днес, уточни френският държавен глава.

"Думата геноцид има определено значение" и подобни квалификации трябва да се правят от юристи, а не от политици, подчерта Макрон на път към северозападния град Хавър в рамките на кампанията си за президентските избори.

"Държавите, които смятат, че това е геноцид, са задължени да се намесят според международни конвенции", припомни френският президент. "Това ли искат хората? Не мисля така", защото би означавало да станат участници в конфликта, подчерта той.

"Всички трябва да запазят хладнокръвие", добави Макрон, като подчерта, че "вербалната ескалация, без да са пресметнати последствията, не помага на Украйна".

"Поддържам същата линия на действие: да направя всичко, за да спре тази война, да бъдем на страната на украинците, да продължим да прилагаме мерките на солидарност и да работим за връщане към мира и за защита на нашите сънародници от войната", заяви Макрон в заключение.

Няколко лидери, включително президентът на САЩ Джо Байдън, обвиниха руския държавен глава Владимир Путин в извършване на "геноцид" в Украйна, позиция, приветствана от Зеленски. Макрон, германският канцлер Олаф Шолц и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се въздържаха от използването на този термин, припомня АФП. "Геноцидът е строго дефиниран в международното право. В ООН ние разчитаме на правното определение на съответните съдебни органи", подчерта генералният секретар на организацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай