Събота,

Макрон и Путин на телефона, проблем с оръжията за Украйна

От: Рачо Рачев, сн. Ройтерс, архив -
1375
Макрон и Путин на телефона, проблем с оръжията за Украйна
A
A
A

Западните държави би трябвало да спрат да доставят оръжия на Украйна, заяви днес руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Западът би могъл да помогне за спиране на тези зверства, като окаже съответно влияние върху властите в Киев, а също и като спре да доставя оръжия на Украйна", казал Путин. Той обвинил украинските сили в извършване на военни престъпления, а ЕС - че пренебрегва това.

Русия отрича обвиненията във военни престъпления, отправени срещу нейните въоръжени сили, и обвинява за смъртта на мирни граждани украински националисти и предполагаеми неонацисти - твърдение, отхвърляно от Киев и Запада.

Русия все още е готова за диалог с Украйна, казал още Путин. Той обаче обвинил Киев, че "не е готов за сериозна работа" на мирните преговори.

По информация на френската телевизия Бе Еф Ем Те Ве разговорът е продължил над два часа. Това е първият контакт между Путин и Макрон след преизбирането на френския президент за втори мандат миналия месец.

Руският президент е отговорил на изразената от френския му колега загриженост за световната продоволствена сигурност, че "ситуацията в тази сфера е усложнена предимно поради санкциите на западните страни".


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com