Лондон с призив към Г-7. Какво иска

Путин трябва да се провали, заяви Лиз Тръс

Лондон с призив към Г-7. Какво иска | StandartNews.com

Британската министърка на външните работи Елизабет Тръс призова страните от Г-7 да засилят натиска върху Москва, като спрат да използват руски газ и петрол, следвайки примера на Лондон и Вашингтон.

"Путин трябва да се провали", посочи Лиз Тръс на съвместна пресконференция с американския си колега Антъни Блинкън.

По думите й това включва пълно откъсване на руските банки от международната система SWIFT. Европейският съюз вече изключи седем руски банки от тази комуникационна платформа, но остави две големи финансови институции, силно свързани със сектора на течните изкопаеми горива, заради силната зависимост на много европейски страни от руския газ.

По същата причина ЕС не иска да забрани засега вноса на руска енергия, както направиха във вторник САЩ и Великобритания.

"Европейският съюз внася 40 процента от газа си от Русия, както и между 20 и 30 процента от петрола, докато САЩ внасят 8 процента руски петрол и не купуват газ от Москва", изтъкна френската министърка на екологичния преход Барбара Помпили, която беше в Ню Йорк от името на френското председателство на ЕС.

"Не можем да минем за 5 минути от 40 процента към нищо", допълни тя, припомняйки плана на 27-те държави до края на годината да намалят с две трети вноса на руски газ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай