Има ли кой да отнеме властта на Путин? 

Убийство, "дворцов преврат", революция - засега всичко е само в полето на конспирацията

Има ли кой да отнеме властта на Путин?  | StandartNews.com

* Подтискането на руския елит може да доведе до крах на  президента

* Убийство, "дворцов преврат", революция - засега всичко е само в полето на конспирацията

Тази дни, когато светът е потопен в страх какво може да се случи в следствие от започнатата от руския президент Владимир Путин война в Украйна, не малко са хората, които остават хладнокръвни и продължават да чакат изхода, с който Путин би могъл да сложи край на конфликта.

А други, също не по-малка част, смятат, че „проблемът“ за отстраняване е самият Путин. 

Но как може да бъде спрян един окупирал се във властта лидер, който на всичкото отгоре има ядрено куфарче в ръцете си? Има ли шифър, с който може да бъде разгадан и какви опции има за свалянето му от власт? Убийство, „дворцов“ преврат, революция... За момента всичко е само в полето на спекулациите…

Двойници на Путин

Когато преди две години репортери се опитаха да се пошегуват с руския президент, че му е необходим двойник, за да се пази от враговете си, той съвсем спокойно призна, че му е била предложена такава възможност. Въпреки загрижеността, проявена от хората му за неговата сигурност, той обаче отхвърлил предложението и твърди, че никога не е използвал двойник.

Владимир Путин, който е начело на Русия повече от две десетилетия, отдавна е обект на всякакви конспиративни теории в Русия, включително и тази, че използва двойник. Някои руснаци дори смятат, че той има цяла армия от копия. Стига се дотам, че и извън Русия някои теоретици на конспиративната наука сравняват снимки през годините, като твърдят, че са установили поредица от двойници. 

Заподозреният Путин

Откакто дойде на власт преди повече от 22 години, бившият служител на КГБ е подозиран в тъмни дела, включително и в убийства - индивидуални и „серийни“, конвенционални и неконвенционални. С годините лавината от слухове расте с пълна сила. 

Още като беше министър-председател през 1999 г. се пусна слухът, че е одобрил безумни антитерористични (според някои източници и терористични!) мерки, две от които в Москва, довели до смъртта на стотици руснаци. Враговете му го упрекват, че не понася грам критика, а тези, които я отправят, имат нерадостна съдба. Западни медии постоянно дават за пример живеещият в изгнание бивш руски шпионин Александър Литвиненко, чийто чай в Лондон "бил подправен“ с радиоактивния полоний. Кой е поръчителят така и не стана ясно, но Литвиненко си отиде в ужасяващи мъки, а официалните британски власти и досега са убедени, че в дъното е бил Путин. По-късно от смъртоносното химическо оръжие „новичок“ едва оцеля друг бивш руски агент - Сергей Скрипал, също живеещ във Великобритания.

Властелинът Путин

Главният редактор на опозиционното издание "Новая газета" Дмитрий Муратов, който спечели миналогодишната Нобелова награда за мир, направи следната констатация след като руският президент започна атаката срещу съседната братска страна: "Президентът Путин нареди на страната ни да започне война с Украйна. И няма кой да спре тази война..."

Муратов, както самият той признава, може само да изпитва срам. Всеки, който е гледал събитието, в което Владимир Путин бе събрал своя Съвет за сигурност, за да обявят един-по-един, че признават независимостта на Донецката и Луганската републики, ще разбере какво е искал да каже Муратов. Там бяха все хора, които на теория съветват президента и би трябвало да оценяват неговите планове и действие заедно с възможните последици.

Нито един от тях обаче не каза и дума извън протокола. Те знаеха какво иска Путин и го изрекоха. А куриозът с шефа на външното разузнаване Сергей Наришкин, който обърка репликите си и бе предупреден да внимава по заобиколен и груб начин от президента, дни наред не слизаше от водещите емисии на западните телевизии. 

Ясно е, че в Русия думата на Путин е закон.  Уж законно избраният двукамарен парламент, състоящ се от Държавната дума и Съвета на федерацията, е пълен с негови подчинени. В президентската администрация и във външното министерство може би и такива, за които е смущаващо, че инвазията едва ли е съвместима с изявленията на президента, че украинците и руснаците са „един народ“. Но те никога няма да посмеят да го изрекат на глас.

Царят и придворните

Тъжният факт е, че Западът няма механизми да го спре. Санкциите са все по-строги и по-широкообхватни, но и те няма да постигнат нищо. Путин им се присмива, защото винаги ще използва картата, че Русия се нуждае първо от сигурността, а след това от силна икономика.

На всичкото отгоре президентът разполага и с огромен резервен фонд, за да смекчи удара. Също така винаги може да прибегне до ядрената заплаха. В своя статия един от най-авторитетните вестници в света - „Ню Йорк таймс“, наскоро анализира тревожната ситуация от гледна точка на неписаното правило, че всички авторитарни лидери управляват чрез коалиция от свои хора, въпреки че често изглежда, че владеят властта сами. Някои лидери са подкрепени от военните, други от икономически групировки и бизнес лидери, или други елити.

Коалицията около Путин обаче се състои предимно от т.нар. „силоваци", влезли в политиката, след като са служили в КГБ или други служби за сигурност. Сега те заемат ключови позиции в руските разузнавателни служби, военните щабове и важни министерства.

„Това е системата, която го доведе на власт и това е системата, на която той разчита, за да консолидира тази своя власт“, коментира канадската политоложка от български произход Мария Попова, която изучава властта в Русия и Украйна.

В продължение на две десетилетия Путин доказа, че има отличен нюх в поддържането на отношенията си с елита. И структурата на управляващата коалиция на Владимир Путин е предимство за него, смята Ерика де Бруин, също политолог и автор на наскоро публикувана книга за превратите.

Очевидното объркване на съветниците на Путин, включително заекването на Сергей Наришкин по време на публичната за медиите среща, създават впечатлението, че руският президент е държал тази важна група настрани от вземането на своите последни важни решения.

А подредбата на масата при най-актуалните заседания на Путин и съветниците му, на които той се постави на сериозно разстояние от тях, подсказва, че той е отделен от всички, включително от елитната си коалиция.Това може да се дължи на факта, че е искал да избегне заразяване с коронавирус, но по-вероятно е искал да демонстрира, че той е царят, а съветниците му са просто придворни.

Отношенията между авторитарните лидери и техните привърженици от елита обаче може да бъдат обтегнати когато диктаторите водят война в чужбина. Особено когато елитите не са убедени в смисъла на конфликта.

Най-голямата опасност за Путин е да се увеличи възприятието на елитите, че лидерът вече не е ефективен защитник на техните интереси. Това умело се използва от западната пропаганда. А ефективните санкции на членовете на кръга около Путин може да оскъпят войната за самите тях като личности, както и да я превърнат в риск за Русия. 

Има ли признаци на напрежение в елитната коалиция на Путин?

Рано е да се каже, един треперещ глас на спецслужител и едно дарение на близък олигарх не са достатъчни за равносметка. Но е сигурно, че при намаляване на политическия си капитал, запазването на поетия от Путин курс ще бъде по-трудно, а последствията за него ще са непредвидими.

Смяната на Путин

Има и новоизлюпени, а може би и престорени романтици, като Михаил Ходорковски, някога най-богатият човек в Русия, преди да стане враг на Кремъл. Той смята, че само революция може да свали Владимир Путин и дори вярва, че чашата  прелива заради агресията в Украйна. 

"Промяната на режима на Путин чрез демократични средства не може да се случи. Тя може да дойде само чрез революция - или революция отгоре, или революция отдолу", заявява Ходорковски пред Ройтерс. Според него революцията е възможна само в два случая - ако се случи военно поражение, или ако се случи нещо със самия Путин.

Действа ли Путин рационално и може ли да се предвиди следващата му стъпка? Въпросът е за 1 милион долара.  Докато се търси отговора, руският президент ще е зает да отмъщава, преглъщал години наред пренебрежителното отношение на Запада. А заповедта му, свързана с поставяне в повишена готовност на ядрените сили на Русия, ще продължи да накланя мислите в посока ирационалност.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай