Идва ли руска империя? Политолог с притеснителен коментар

Повече от половината руснаци споделят такава идея

Идва ли руска империя? Политолог с притеснителен коментар | StandartNews.com

Около 70% скочи рейтингът на Путин в Русия, след като нападна Украйна, заяви Маргарита Асенова.

Проблемът в Русия не е само в ръководството, но и в това, че поне 50% от хората продължават да поддържат становището, че Русия трябва да изгради нова империя. Това коментира политологът Маргарита Асенова, експерт във фондация „Джеймстаун”.

За много голяма част от останалите 50% идеята не била чужда.

„Около 70% скочи рейтингът на Путин, веднага след като нападна Украйна. Това означава, че обществото все още е настроено в подкрепа на Путин и неговите империалистични амбиции”, коментира Асенова.  

Според нея промяната на тези нагласи няма да стане бързо.

„Може да сме свидетели не само на провалена държава, каквато Русия вече е, но и на държава, която започва да се фрагментира”, коментира политологът. „Русия е огромна федерация, която се състои от много различни единици, които ще почнат да търсят своето самоуправление.

Една нормална децентрализация може да се случи при демократично управление. Но при това тоталитарно управление този процес може да доведе до отделяна на части от руската федерация”, коментира Маргарита Асенова.

Относно подкрепата на Китай за Русия, тя обясни, че Пекин има своите дългосрочни цели, на които държи, и те нямат общо с изолиран от международното общество партньор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай