Неделя,

ЕС и Лондон с нов удар срещу Русия, олигарси го закъсаха

От: Агенция Стандарт -
2276
ЕС и Лондон с нов удар срещу Русия, олигарси го закъсаха
A
A
A

ЕС добави още руски олигарси и официални лица в черния си списък със санкционирани лица, да затегне контрола върху преводите на криптовалутата и да се насочи към морския сектор заради войната в Украйна, съобщиха дипломати, цитирани от АФП и БГНЕС. 27-те страни членки също така даде зелена светлина за изключването на три беларуски банки от глобалната система за разплащания SWIFT заради подкрепата на Минск за руската инвазия, съобщи в Туитър френската мисия, която е ротационен председател на ЕС.

Британското правителство също налага нови санкции на Русия, съгласно които ще бъде считано за престъпление самолети, притежавани или наемани от руснаци, да влизат в британското въздушно пространство. Налага се забрана и върху износа на космическа и авиационна технология.

Върху притежаваните от Русия самолети вече е наложена забрана да летят до Обединеното кралство, така че новите санкции засягат частните самолети, регистрирани в трети страни, наемани от богати руснаци. Британското правителство уточни, че санкциите се прицелват в лица, които са близки на Кремъл.

Властите вече разследват дали частен самолет, регистриран в Люксембург, намиращ се на частното летище Фарнбъро в графство Хемпшър, е притежание на руски гражданин и е в наруешение на санкциите.

Правителсвото налага в допълнение нови търговски санкции, които забраняват британски износ на авиационна или космическа технология за Русия.

Обявявайки новите мерки, външният министър Лиз Тръс отбеляза, че „те ще причинят допълнително икономическа болка на Русия и на всички близки до Кремъл“. Тя допълни, че правителството ще продължи да подкрепя Украйна и ще работи за изолирането на Русия на международната сцена. Министърът на транспорта Грант Шапс каза, че Великобритания е една от първите страни, забраняваща руските самолети, като от днес санкците отиват още по-далеч, определяйки като престъпление полетите на руски самолети в британското въздушно пространство.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com