Петък,

Експерт обясни как Ердоган ще накара Путин да преговаря

От: Рачо Рачев -
2997
Експерт обясни как Ердоган ще накара Путин да преговаря
A
A
A

Турският президент Ердоган вече говори за Истанбулски процес - той се опитва да принуди лидерите на Русия и Украйна да отидат в Турция и да преговарят, съобщи пред БНТ арабистът проф. Владимир Чуков.

Той обясни, че Русия е зависима от протоците, като 60% от руската търговия минава през Средиземно море, така че руснаците винаги имат едно на ум в тази посока. Половината от Черноморския флот на Русия остана в Средиземно море. И още нещо - Турция затвори въздушното пространство за руски самолети от и за Сирия, обясни арабистът.

Много е жалко, че част от тактиката на Русия е да обрече на глад украинците, допълни той.

Украинците имат утвърдени пазари и това, което ние изпитваме като трудности по отношение на енергетиката и газа, подобни трудности виждаме в африканските страни. Войната трябва да приключи час по-скоро, категоричен е проф. Чуков.

По отношение на темата с доставките на газ и какво можем да очакваме от Турция, той обясни, че тя наистина има потенциални източници за снабдяване на България с газ. Предстои да видим доколко ще бъде лоялна към нас.

Погледнете, Румъния няма проблеми. Защо? Защото техният диктатор Чаушеску разработи техните находища. А ние какво правим - ходим на вратата и просим. Така че, България трябва да възстанови своите ресурси, обясни професорът.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com