Драма! Украинският посланик в Берлин попиля Шолц

През последните месеци Андрий Мелник се превърна в противоречива фигура

Драма! Украинският посланик в Берлин попиля Шолц | StandartNews.com

Голям скандал в Европа дни, след като германският канцлер Шолц обяви, че няма да посети Украйна, тъй като Киев не прие германския президент Франк-Валтер Щайнмайер.

Това пък стана причина украинският посланик в Берлин да отвърне с остър и излизащ от нормите на дипломацията отговор.

"Не звучи много държавнически да се държиш като нацупен лебервурст", каза украинският посланик Андрий Мелник пред ДПА във вторник по адрес на Шолц. 

През последните месеци украинският посланик в Берлин се превърна в противоречива фигура, тъй като много политически наблюдатели и германски политици твърдят, че той се меси във вътрешните работи на Германия с критиките си към правителството.

В средата на април Щайнмайер планираше да посети Киев заедно с колегите си от балтийските страни и Полша, за да покаже солидарността си с разкъсаната от война страна. Украйна обаче отказа да посрещне германския президент, посочвайки близките му отношения с Кремъл като причина за отхвърлянето на поканата.

Според Шолц този ход пречи на посещението му в Украйна. "Не можете да направите това. Не може страна, която предоставя толкова много военна помощ, толкова много финансова помощ, (страна) която е необходима, когато става въпрос за гаранции за сигурност, които са важни за Украйна в бъдеще, и Вие да казвате на президента, че "не може да дойде", каза Шолц пред ZDF.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай