Петък,

Домашни любимци на бежанци влизат у нас по улеснена процедура

От: Стандарт -
233
Домашни любимци на бежанци влизат у нас по улеснена процедура
A
A
A

Домашните любимци на бежанците от войната в Украйна ще влизат у нас по улеснена процедура, съобщи в понеделник Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Съгласно изискванията на Регламента домашните любимци, пътуващи с нетърговска цел за държави в ЕС от страни извън него са: идентифицирани (микрочип); придружени от паспорт; придружени от здравен сертификат, издаден от ветеринарните власти на Украйна. А също ваксинирани срещу болестта бяс и др.

Улеснената процедура дава възможност на стопаните на животни, които не отговарят на едно или повече от условията, да ги превозят, като подадат уведомление за влизане на територията на Република България или друга държава членка на граничните пунктове.

В случаи на престой на животните на територията на България, същите ще бъдат поставени под изолация и официален контрол, до изпълнение на горепосочените изисквания от Регламента.

В случай на транзит през територията на страната, БАБХ ще издаде разрешително за преминаване. В него ще бъде посочено изискването (или изискванията), на което домашният любимец не отговаря, с цел уведомяване на държавата членка на крайна дестинация.

В случай на нужда от допълнителна информация, гражданите могат да използват електронен адрес: ukraine@bfsa.bg


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com