Чернобил потъмня, какво се случва в атомната централа

АЕЦ-ът остана без електрозахранване

Чернобил потъмня, какво се случва в атомната централа | StandartNews.com

Електрическото захранване на атомната централа Чернобил и нейните системи и оборудване за сигурност са напълно изключени заради руските военни действия, обяви днес украинският енерго оператор "Укренерго".

"Централата Чернобил беше напълно изключена от електрическата мрежа заради военните действия на руския окупатор. Обектът няма повече електрическо захранване", съобщава операторът на страницата си във Фейсбук.

В Чернобил има реактори, които вече не са в употреба и инсталации за складиране на ядрени отпадъци. Над 200 техници и охранители работят в централата вече 13-и ден без прекъсване под руско наблюдение.

Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) поиска от Русия да разреши на служителите да се сменят, да им се дават почивки и да има установено работно време, което е от съществено значение за сигурността на централата. В хранилище се съхраняват около 20 000 касети отработено ядрено гориво. Те се нуждаят от постоянно охлаждане, което е възможно само ако има ток, съобщават още от оператора. Ако го няма, помпите няма да се охладят. В резултат на това температурата в задържащите басейни ще се повиши.

"Силно обезпокоен съм от трудната и стресираща ситуация, в която се намира персоналът на централата в Чернобил и от потенциалните рискове, които това носи за ядрената сигурност", предупреди шефът на МААЕ Рафаел Гроси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай