Бежанци вече започнаха работа у нас. Къде са трудностите

Работодатели са готови да наемат 200 000 души

Бежанци вече започнаха работа у нас. Къде са трудностите | StandartNews.com

До дни се очаква България да активира европейския механизъм за специална защита. Така бягащите от войната украинци по-лесно ще могат да получат бежански статут и да започнат работа у нас. А работодателите вече изразиха готовност да осигурят 200 000 работни места.

Ирина е майка на две деца. Бягат от родния си град Василков, за да пристигнат в София 6 дни след началото на военните действия в Украйна. И през сълзи си спомня за ужаса от преживяното, разказва Нова тв.

"Дойдохме, защото започна войната. Страшно е. Децата се страхуват дори и в момента от прелитането на самолетите. Дори и в момента, когато има заря се чувстват, че са в бомбардировка – това от което избягахме", споделя тя.

Зад гърба си оставя баща, съпруг, брат, за да търси спасение за своите деца. Благодарение на групи за помощ на бежанци в социалната мрежи Ирина започва работа само няколко дни след нейното пристигане.

"Възможността да осигуриш на хората работа, за да могат да отглеждат нормално децата си, въпреки че са в ненормална ситуация е въпрос на морал.  Трудностите са по-скоро админстративни и по-скоро самото оформяне на документите и самото официално подписване на трудовите договори е доста усложнена и все още няма разписана ясно облекчена процедура, по която това да се случва", казва Милена Тодорова, директор на фирма.

За тромавата процедура по наемането на украинци на работа, алармира и Десислава Алексиева, която приема назначаването на бежанец като лична кауза.

Според Десислава Алексиева – собственик на книжарница и културен център, ние си мислим, че помагаме на тях, а истината е че те ни помагат на нас и ни учат ежедневно как да ставаме по-добри хора. Така Света, която напуска Киев с дъщеря си, започва работа в културния център.

"Истината е, че аз й плащам от свои лични средства, защото всяка фирма има счетоводство, няма как нещо от фирмените средства да отива без документ при някой друг така че поради тази причина – това са лични каузи,- ако може да помогнем на един човек, значи сме свършили някаква работа", посочи тя.

Самата Света по-рано също е имала кафене, знае как се прави, не е било нужно някой да я обучава. "С помощта на български приятели, защото по принцип работа трудно се намира, още на следващия ден след като пристигнах започнах работа", разказа тя.

Най-важен приоритет за Света обаче остава намирането на училище за дъщеря й. Би искала, ако моята дъщеря успее да учи тук и аз да мога да работя – то тогава ще останем тук.

За да влязат в българско училище, родителите на децата трябва да подадат заявление в Регионалното управление на образованието. А за целта украинските граждани трябва да притежават регистрационна карта за временна закрила и личен номер на чужденец.

"Когато това условие е осъществено, то тогава от РУО тези деца и ученици се насочват към съответната детска градина и съответното училище. Те се обучават по абсолютно същата програма и учебни планове, такива, какви са за българските деца, единствената разлика е допълнителното обучение по български език", отбеляза Анелия Йотова – държавен експерт в дирекция приобщаващо образование.

От Сдружението на украинците в България са създали платформа, която дава възможност на фирми да обявят свободни позиции, за които бягащите от войната могат да кандидатстват."Ние сме записали всички фирми – получаваме оферти от тях, предложения за работа, но очакваме директивата. Докато са в процедурата на изваждане на статут на бежанец, те нямат право да работят", подчерта Олена Шопова.

Украйна изглежда като затворена страница за Света и Ирина. А България се оказва мястото, където могат да започнат живота си наново. Тук се чувства в безопасност, първоначално се притеснява, но сега се чувства все по-добре.

"Най-амбициозния план е да ако съпругът ми дойде в България – бих искала да отворим магазин, какъвто имах в Украйна и да останем в България", сподели тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай