Арестуват протестиращи в Русия, нов погром над журналисти

178 души са били арестувани днес в Русия за действия срещу руската офанзива в Украйна

Арестуват протестиращи в Русия, нов погром над журналисти | StandartNews.com

Повече от 20 души бяха арестувани днес в парк в Москва по време на протестна акция срещу руската офанзива в Украйна, предаде Франс прес с уточнението, че арести е имало и в други градове в страната.

В Москва демонстрацията започна парка Заряде, в района на Кремъл. Демонстрантите насядаха по пейките насред снежна буря и тогава полицията започна да ги арестува. Едно от протестиращите момичета извика "Не на войната в Украйна", докато полицията го задържаше. Тридесет полицейски микробуса бяха разположени около парка и близо до червените стени на Кремъл. В Санкт Петербург в сходна акция участваха 40 души и бяха арестувани 25 души.

Неправителствената организация ОВД-Инфо, специализирана в данните за арести в страната, съобщи, че общо 178 души са били арестувани днес в Русия за действия срещу руската офанзива в Украйна. 

Призив за организирането на протестните акции имаше в руските социални мрежи. Организаторите на демонстрациите искаха да изразят също и протеста си срещу краха на руската икономика, недоволството си от руския президент Владимир Путин, както и да призоват за освобождаването на руския опозиционер Алексей Навални.

Междувременно Кремъл обяви влиятелна журналистка, видеоблогър и още шест медийни фигури за чуждестранни агенти, предаде Ройтерс. Това е поредната стъпка в усилията за заглушаване на гласа на независимите медии в страната.

В списъка, публикуван от министерството на правосъдието, е Елизавета Осетинская, бивш главен редактор на няколко руски бизнес издания, публикували разкрития за търговски интереси на хора, приближени до руския президент Владимир Путин.

Под ударите на министерството попада и Мария Борзунова, репортер от независимата телевизия "Дожд", която също бе обявена за чуждестранен агент още миналия август и която преустанови временно работа, след като Русия блокира уебсайта й през март.

Евгений Понасенков, блогър и писател, известен с импровизираните си коментари, взимащи под прицел правителството, също е в списъка. Акциите си той правеше в социалните медии и токшоутата по държавните телевизионни канали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай