Анкара предупреди за последиците от санкциите срещу Русия

Турция е обезпокоена от поскъпването на енергийните суровини

Анкара предупреди за последиците от санкциите срещу Русия | StandartNews.com

Икономическите санкции на Запада срещу Русия във връзка със събитията в Украйна ще имат "ужасно" въздействие върху световния пазар на петрол, заяви турският заместник-министър на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар.

"Ще бъде ужасно", каза Байрактар в рамките на провеждащата се в Хюстън международна енергийна конференция CERAWeek в коментар за ефекта от западните ограничения срещу Русия върху световния петролен пазар.

Според него с отшумяването на пандемията от коронавирус и възстановяването на световната икономика от страните се изисква да увеличат производството на петрол. "Заместването на руския петрол на световния пазар ще бъде много трудно. Русия е най-големият производител на петрол в света", подчерта Байрактар, предаде БГНЕС.

Повече от 30 години Турция гледа на Русия като на надежден доставчик на газ и очаква да продължи да я снабдява, заяви заместник-министърът на енергетиката и природните ресурси на републиката. "Въпросът за доставките на газ също е много важен за нас, тъй като 45% от нуждите на Турция от този ресурс се покриват от Русия. Както вече казах, Москва е надежден доставчик на газ от около три десетилетия и половина и се надяваме, че това ще продължи да бъде така", заяви Байрактар.

Той добави, че Анкара е обезпокоена от рекордното покачване на цените на синьото гориво в световен мащаб и смята, че подобна динамика е несъвместима с устойчивия растеж на различните икономики. "Същото важи и за петрола. Вероятно ще станем свидетели на макроикономически последици от всички тези процеси", смята високопоставеният турски служител.

Във вторник президентът на САЩ Джо Байдън подписа изпълнителна заповед, с която се забраняват енергийните доставки от Русия и новите инвестиции в руския енергиен сектор. Успоредно с това редица европейски държави също обявиха намерението си да намалят вноса на руска енергия с течение на времето. На фона на ситуацията в Украйна западните държави наложиха няколко пакета от строги икономически санкции срещу Русия. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай