Юрген Клоп - петият Бийтълс

Връзката му с Ливърпул е огледало на митичността на този клуб

Юрген Клоп - петият Бийтълс | StandartNews.com

Връзката му с Ливърпул е огледало на митичността на този клуб

В днешно време, когато футболът е брутален бизнес, треньорите са твърде зависими от резултатите. Не те спасява дори и голямото име. Останаха сякаш назад времената на романтиката, предаността, специалната връзка между клуб и наставник.

Магията за феновете и гаранцията за успехите. 

И все пак - и в материалния свят има изщключения. А те са толкова специални, че нямат цена. Добре е, че някои в големия футболен бизнес още го разбират.

"Добре дошли в града на Бийтълс". Такавма табела има преди влизането в град Ливърпул. Има обаче и Петият от "Бийтълс". Така италианската спортна библия "Гадзета дело Спорт" нарече треньора Юрген Клоп.

Той е в магическия футболен град от октомври 2015 година. Вече кара девета година на "Анфийлд", като в днешно време няма друг треньор с толкова дълъг престой в даден клуб.

"Аз съм нормалният." С тази шега Клоп спечели симпатиите при представянето си като треньор на "Ливърпул" през есента на 2015 г. "Нормалният" Клоп е контрапунктът на "Специалния", както се определи Жозе Моуриньо.

 Двама суперуспешни, но противоположни като поведение специалисти, от които "Нормалният" изглежда много повече като един от феновете на стадиона. Затова те го обичат. Защото като тях е ненормално луд по футбола и своя отбор...

Клоп спечели всичко

До момента Юрген Клоп спечели с Ливърпул титлата в Англия / след сензационно 30-годишно чакане/, Купата на европейските шампиони, Суперкупата на Европа, Световната клубна купа, Купата на Лигата, Купата на Англия и Суперкупата на Англия.

Това е всичко, което може да се спечели. Но за клуб като Ливърпул и за треньор като Клоп естсетвено не е достатъчно. Факт е, че че през тези години трофеите можеше и да са повече и отборът го заслужаваше.

Юрген Норберт Клоп е роден на 16 юни 1967 г. в Щутгарт. Баща му е пътуващ търговец, подвизавал се на младини като вратар. Малкият Юрген расте в градчето Глатен заедно с двете си сестри.

 В едноименното местно отборче записва първите си мачове. Като аматьор обикаля още няколко клуба, сред които три от Франкфурт - "Айнтрахт", "Виктория" и "Рот Вайс".

В училище не може да се похвали с особено добър успех. Има идея да следва медицина, но променя мнението си, след като на абитуриентския празник чува от директора думите: "Дано да ти провърви във футбола, защото ученето не е твоята стихия..."

Работи във видеотека

По това време Клоп си докарва някой лев като работи във видеотека за касети под наем и като товарач на камиони. Той все пак се записва да учи във франкфуртския университет "Гьоте", докато играе за аматьорите на "Айнтрахт", и завършва спортния факултет.

Дипломната му работа е на тема спортно ходене. На 19-годишна възраст го канят за проби в първия отбор, в който по това време е бъдещият европейски шампион Андреас Мьолер. "Тогава осъзнах, че ако той играе футбол, аз играя някаква друга игра, толкова голяма беше разликата в класите между нас", признава Клоп.

Началото е в Майнц

След края на активната си кариера става треньор на "Майнц". Това се случва през 2001 г. В следващите два сезона тимът завършва на четвърто място, разминавайки се на косъм с влизане в елита. От третия опит обаче Юрген успява да вкара тима в първа Бундеслига.

През 2006 г. Клоп постига най-големия успех в историята на "Майнц", като класира тима за купата на УЕФА през квотата за феърплей и се представя достойно в турнира, отпадайки от бъдещия победител "Севиля". На следващата година обаче отборът отново изпада във втория ешелон.

Междувременно Клоп добива страхотна популярност като гостуващ коментатор на мачове в германските телевизии. Той е основен анализатор на тв каналите за световните първенства през 2006 и 2010 г. Точните му разбори, интересният език и харизматичното поведение с чувство за хумор му носят дори телевизионна награда.

През 2008 г. Клоп напуска "Майнц", за да поеме един от най-популярните и успешни германски отбори "Борусия" (Дортмунд). Това е не просто крачка, а "овчарски скок" нагоре в кариерата, след като е прекарал 11 години в "Майнц" като футболист и 7 години като треньор.

В Дортмунд работи 7 сезона, в които печели два пъти шампионската титла на Германия и веднъж купата на страната, като междувременно губи с 1:2 финала в Шампионската лига срещу "Байерн" през 2013 г.

Идва ред на любовта Ливърпул

Две години по-късно той се оттегля от "Борусия" с идеята да си почине. Но само три месеца след това "Ливърпул" му предлага да замени уволнения треньор Брендън Роджърс. И през есента на 2015 г. германецът подписва договор с един от най-обичаните клубове в света.

Началото не е лесно, но с ентусиазъм, упорство и вяра Клоп налага своята философия в "Ливърпул" и го превръща в машина за победи. След това дойде ред и на трофеите.

Заедно с тях има и един мач, който е учебник за Ливърпул на Клоп. Победата с 4:0 над Барселона в полуфинала реванш от Шампионската лига, слез загубата с 0:3 в първия мач и с осакатен състав на "Анфийлд". Великите европейски вечери на Ливърпул са много, но тази  е символът, обичта и изключителната магнетичност на този клуб.

Фрау Клоп - голяма обич в живота

Показателен пример! Юрген Клоп си загуби венчалната халка! За щастие на германския треньор уплахът беше за кратко. Треньорът на "Ливърпул" изпусна пръстена след победата над "Нюкасъл" с 4:2 в първия мач от Висшата лига през 2024 година. И докато търсеше "игла в купа сено", Клоп получи безценна помощ.

Един от операторите на мача видя халката и я показа на треньора. След като взе пръстена, германецът го целуна ухилен пред камерата.

"Не съм привърженик на бижутата, но без него не мога да живея - каза Клоп след мача. - Операторът е моят герой. Когато иска да види лицето ми пред камерата, винаги съм на разположение."

Защото за Юрген голямата любов в живота е съпругата. В края на 2005-а Юрген се жени за втори път, а новата фрау Клоп, Ула Сандрок, е истинско доказателство, че "Господ е събирач", както обичат да казват в някои краища на родината.

За няколко месеца в Ливърпул тя се превърна в любимка и на хората в града на Бийтълс. Още в първата седмица на Клоп на "Анфийлд" двамата излезли на по бира със свои германски приятели в пъб на улица "Хардман" и удивили местните с непринуденото си и скромно поведение.

Клоп и Ливърпул - законът на привличането

Точно затова една изключителна хиена във футболния бизнес сър Алекс Фъргюсън каза :" Снощи Ливърпул назначи Юрген Клоп за треньор. Това е не е добра новина за Манчестър Юнайтед и аз съм притеснен..." След това няма нужда да се доказва уникалната прозорливост на тези думи.

Ливърпул е клуб на емоцията. На най-великата клубна песен. На най-шумния стадион в света, признат от всички гостуващи отбори и треньори. На магията на един от най-големите, най- успешните и най-обичаните отбори в света.

Този клуб имаше Бил Шенгли и Боб Пейсли. Те му донесоха световната слава. В други  времена, когато светът бе по-добър. Но и сега, Ливърпул намери своята магия - Юрген Клоп.

 Това признаха собственици, фенове и всички футболни хора. Призна го и самият Клоп. "Аз знам, че това е моята магия. И рано или късно се намерихме". Тези думи на Клоп казват всичко.

Сега, в началото на новата година, Ливърпул отново е начело в класирането във Висшата лига. Предстои поредната титанична битка за титлата с арабските милиони на Манчестър Сити.

И докато за отбора на Гуардиола стискат палци само половината в град Манчестър, зад Ливърпул е половината свят. И зад Юрген Клоп. Защото друг такъв като него в днешно време няма!

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
koralle700
преди 3 месеца

Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи:---- https://do.my/biox

Откажи