Ваканция в Гърция с консерви в багажника

Южната ни съседка открива сезона с по-високи цени, кафе под 5 евро няма да намерите

Ваканция в Гърция с консерви в багажника | StandartNews.com

Ако внесете туба с бензин, рискувате да останете без кола

Много българи избраха Гърция за голямата майска ваканция. 58 000 наши сънародници ще отпразнуват Великден в южната ни съседка, изчисли директорът на Института за оценки и анализи в туризма доц. Румен Драганов. По думите му, от 170 000 българи, които ще излязат в чужбина в поредицата от почивни дни, най-много ще са в Гърция. Голяма част от хотелите в северната част, които са по-близо до България, са пълни с нашенци. Много пътувания се очакват и покрай 24 май, когато се събират три почивни дни.  

Но се оказа, че в началото на сезона там  посрещат освен с традиционната любезност, и с нови, доста по-солени цени. Гирос, традиционната гръцка бърза храна, вече се продава за 4 евро, с допълнителна такса за опаковка, пише "Денар", цитирана от TravelNews. По плажовете коктейлът "Аперол" струва 8,5 евро, а кафе, по-евтино от 5 евро, няма да откриете. Малката бира се продава за 4,5 евро. 

"В България вечерята за двама е 89 лв. с бутилка вино, в Турция цената е около 94 лв., в Гърция е двойно - за същата вечеря се плаща 160 лв.", казва доц. Драганов.

Пазарите обаче предлагат намалени цени на основни хранителни продукти. Нощувките също варират. Местните хора в туристическия бизнес се борят да намерят баланс между поддържането на качеството на услугите и привличането на туристи, като същевременно се справят с личните си финансови предизвикателства, коментират анализатори. 

Бензинът по-скъп с 1,15 лв.

Цените на горивата също са значително по-високи в Гърция. Ако у нас средната цена на бензин А95 на 1 май е била 2,72 лв. за литър, то в Гърция е 3,87. Дизелът е 2,75 лв. в България и 3,32 лв. при комшиите, а пропанбутанът - съответно 1,24 и 1,75 лв., по данни на сайта fuelo.net. 

Всичко това обаче не отказва желаещите да посетят любимата си лятна дестинация. Пък и много нашенци отдавна са му намерили цаката - тръгват на път с пълен резервоар, резервна туба с бензин и консерви в багажника. Но все пак трябва да се има предвид, че внасянето на гориво в Гърция се тълкува като нелегален трафик на акцизна стока и се наказва с конфискуване на превозното средство. Така че внимавайте тарикатлъкът да не ви излезе солено.

Трафикът се следи с хеликоптери

Избралите да пътуват с автомобил в южната ни съседка трябва да са нащрек по пътищата. Защото за нарушения там няма прошка и наказват жестоко. 

За празниците Гърция въведе засилени мерки за движение по цялата пътна мрежа. Освен от камери и полицаи, трафикът се следи и с хеликоптери. До 12 май ще бъде засилен контролът на входовете и изходите на големите градски центрове, на ключови кръстовища, на ТОЛ станциите. Полицията проверява шофьорите за алкохол, следи за превишена скорост, говорене по мобилен телефон, неизползване на предпазна каска и предпазен колан, неправилно изпреварване и пресичане на двойна разделителна линия, управление на МПС от непълнолетни и лица без шофьорска книжка, износени гуми, технически преглед и други.

А санкциите, които гръцката полиция налага, са доста сериозни. Те са както за шофиране с превишена скорост, така и за шофиране с твърде ниска скорост. 

Арест при опит за рушвет на полицай


Разрешената скорост по магистралите на Гърция е между 110 и 130 км/ч, а в жилищните райони ограничението е 50 км (освен ако не е посочена друга скорост). Директно се конфискува автомобилът на онзи, който в населено място премине със 70км/ч над ограничението. Глоби има и за скорост под 70км/ч по магистралата. Ако надвишите скоростта с до 30 км, ще олекнете със 100 евро глоба, с над 30 км - 350 евро и отнемане на шофьорската книжка за 90 дни. Присъда до 10 години зад решетките е предвидена в случаите, когато при превишаване на скоростта е причинен смъртен случай. А при смърт на голям брой хора съдът може да наложи и доживотен затвор. До 3 години лишаване от свобода се предвижда, ако нарушението води до "масова опасност". При заплаха за човешки живот наказанието е най-малко една година.

Пилите водачи се наказват с глоба от 200 до 700 евро в зависимост от количеството употребен алкохол и отнемане на книжката за три месеца. Агресивното поведение срещу униформен служител също се наказва, затова не се опитвайте да подкупвате полицай - ще ви арестуват и ще поставят автомобила под възбрана поне за 6 месеца.

Ако преотстъпите автомобила си на трето лице и бъде извършено нарушение, собственикът на превозното средство носи наказателна отговорност.

Ето за какво още наказват:

* Не качвайте хора на стоп - според местните закони това може да се изтълкува като незаконен трафик на мигранти, а присъдите са от 2 до 20 години лишаване от свобода за всеки превозван човек.

* Шофиране с една ръка на волана се наказва със 100 евро.

* За изхвърляне на отпадъци на плажната ивица наказанието е 300 евро.

* Забранено е да се поставят палатки и каравани извън определените за къмпинг места. Санкцията за диво къмпингуване е 150 евро глоба и до три месеца затвор. 

* Нощуване в автомобила, спрян извън къмпинг, ще ви струва до 3000 евро. 

* Паленето на огън е абсолютно забранено, а санкциите са хиляди евро.

* Забранено е внасяне на гориво, което се тълкува като нелегален трафик на акцизна стока. Наказва се с конфискуване на превозното средство.

Всички глоби се плащат в 30-дневен срок в гръцките пощи. След този срок може да се плати единствено в общината, където е наложено наказанието. През 2022 г. отпадна 50-процентното намаление при плащане на глобата в 10-дневен срок.

 

Полицаи на мотори и цивилни следят за джигити у нас 

8 000 полицаи ще следят трафика у нас през почивните дни. Извършват се и специализирани полицейски операции на територията на цялата страна за алкохол, наркотици, неправоспособност и превишена скорост. Допълнителни екипи на мотори, както и цивилни автомобили следят за неправилно изпреварване по най-натоварените маршрути. 

Акции на "Пътна полиция" се очакват и на 5 май през нощта.

От "Гранична полиция" са провели срещи с колегите си от всички съседни държави и са се договорили да няма неработещи гишета в натоварените дни по границите.

За улеснение на пътуването и за повишаване безопасността на движение, в тунел "Топли дол" и "Правешки ханове" на магистрала "Хемус" в петък се обособяват две ленти в посока Варна и една лента за София. На 6 и 7 май, когато трафикът към столицата ще е по-интензивен, в тунел "Топли дол" ще се обособят две ленти в посока София и една за Варна. През "Правешки ханове" ще има две ленти в посока София и ще се ограничи движението за Варна, като целият трафик за Варна ще се пренасочи от АМ "Хемус" при пътен възел "Правец".
 

Преди да минете границата - заредете резервоара

За където и да пътувате, преди да минете границата - заредете резервоара. 

"Цените на Балканите са значително по-високи от тези в България и се забелязва дори прилив на гърци, които зареждат у нас", заяви Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация.

Проверка на "Стандарт" в сайта fuelo.net показа, че на 1 май цените на основните горива - А95, дизел и пропан-бутан, са най-евтини у нас. В Гърция те са съответно 3,87 лв., 3,32 лв. и 1,75 лв., в Сърбия - 3,30 лв., 3,43 лв. и 1,75 лв., в Турция - 2,45 лв., 2,31 лв. и 1,26 лв., в Северна Македония - 2,66 лв., 2,52 лв. и 1,52 лв. и в Румъния - 2,89 лв., 2,90 лв. и 1,28 лв. 

С 6 стотинки за литър е поскъпнал най-масовият бензин А 95 от края на март. Средната му цена на 1 май бе 2,72 лв., според сайта fuelo.net. В края на януари същото гориво е струвало 

2,62 лв. При цената на дизела се забелязва леко понижаване спрямо миналия месец. През март литърът е бил 2,78 лв., а сега - 2,75 лв. В сравнение с януари поскъпването е с 8 ст. 

Експертите успокояват, че драстичен скок не се очаква. "Бензинът се е качил с около 2%. Това са напълно нормални пазарни процеси, които се влияят основно от международната обстановка, конфликтът между Иран и Израел. Не знам дали тази година ще има така нареченото лятно поскъпване на горивата, по-скоро не", коментира Светослав Бенчев пред БТВ.

"Ако се задържи обстановката горе-долу в такива темпове, очакваме, че около тези 2-3 стотинки нагоре надолу ще се задържат и цените, което си е нормално. Не очакваме нещо драстично, просто някакви минимални стотинки", заяви Димитър Хаджидимитров, зам.-председател на асоциацията на Българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива. 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай