Само във вестник СТАНДАРТ: Краят на дългото чакане на Украйна

Оръжие за 60 милиарда дават глътка въздух на Киев

Само във вестник СТАНДАРТ: Краят на дългото чакане на Украйна | StandartNews.com

САЩ даде мощно рамо, но достатъчно ли е то

Сенатът на САЩ най-накрая изпрати на бюрото на президента Джо Байдън, а той подписа тройния пакет с военна помощ на стойност 95 милиарда долара за Украйна, Израел и Тайван. С това се сложи край на дългото забавяне, което според все повече представители на администрацията и висшето командване във Вашингтон е причина за жертвите на украинското бойно поле.

  • Помощта за Украйна

Военната помощ за Украйна, която е на стойност около 60 млрд. долара, се отпуска в момент, когато разкъсваната от война страна отчаяно се нуждае от нова огнева мощ и в момент, когато руският президент Владимир Путин засилва атаките си. Украинските войници изпитват трудности, тъй като Русия е взела превес на бойното поле и е спечелила значителни територии.
Още в понеделник Байдън обеща пред украинския президент Володимир Зеленски, че САЩ ще изпратят крайно необходимото оръжие за противовъздушна отбрана веднага след приемането на закона. Пентагонът от месеци предупреждава, че провалът на САЩ да въоръжат Украйна ще се окаже катастрофален и може да стимулира руския военен напредък в други съседни държави.
Месеците бездействие на Конгреса може да нанесат и дълготрайни щети на репутацията и съюзите на Америка, твърдят официални лица и анализатори. "Възприемането на Съединените щати като надежден съюзник е силно нарушено", каза пред "Вашингтон пост" Кърт Волкър, който беше служител за връзка с Украйна в администрацията на бившия президент Доналд Тръмп. "Това ще има последващ ефект и може да засили съмненията на държавите членки на НАТО, че САЩ ще спазят ангажимента си за взаимна отбрана като член на алианса", отбеляза той.
Бяха нужни месеци на забавяне и отчаяни молби от страна на Украйна, но блокираният в Камарата на представителите на САЩ законопроект за помощта най-накрая беше приет на 20 април. Одобрението от Сената беше сигурно, като се има предвид предишното одобрение на горната камара (доминирана от демократите) за подобна мярка и твърдостта на Байдън за необходимостта от подкрепа на Украйна.

  • Въпросителни

Сега основателно се повдига големият въпрос ще спаси ли подкрепата на САЩ Украйна от това, което иначе би било почти сигурно поражение? Отговорът не е еднозначен. Това, което е сигурно е, че дава на Украйна глътка въздух на бойното поле и възможност да спре бавната, но стабилна руска офанзива, която донесе на Москва значителни териториални придобивки през последните месеци.
Освен одобрението на Сената и президента, все още има някои логистични трудности за преодоляване. Повечето от спешно необходимата военна техника, особено боеприпаси, вече се съхранява в Полша. Но тя трябва да бъде транспортирана до фронтовата линия и включена в отбранителната стратегия и тактика от украинските войски там.
Но като се има предвид, че сега са убедени, че доставките пристигат скоро, Киев ще бъде в по-малка степен принуден да разпределя тънко боеприпасите, както това се случваше в последните месеци. Заедно с повишаването на морала на войските, това означава, че са вероятни подобрения в ситуацията на фронта - дори преди да пристигнат нови американски доставки.

  • Политическа воля

Колко повече от отсрочка наистина ще осигури този пакет от помощи? Това зависи от няколко фактора. Устойчивостта на военната и други форми на помощ не е просто финансов въпрос. Това е преди всичко политическа воля.

Продължаващото с месеци забавяне в Конгреса на САЩ беше основно въпрос на вътрешна политическа борба в годината на президентските избори. След поредица от смесени сигнали през последните месеци Доналд Тръмп подкрепи председателя на камарата и лидер на републиканците Майк Джонсън в решението му да внесе законопроекта за помощта за Украйна за гласуване. Но повече републикански членове на Камарата се противопоставиха на законопроекта, отколкото бяха тези, които го подкрепиха.
Освен това, ако Тръмп се върне в Белия дом след изборите през ноември, станалата очевидна негова неприязън към Украйна и нейния президент Володимир Зеленски, е притеснителна. Това, както и предишните му изяви на възхищение към Владимир Путин, правят него и САЩ несигурен дългосрочен съюзник.
По-ранните трудности в Европейския съюз, който за радост в крайна сметка прие своя многогодишен пакет за подкрепа на Украйна, бяха причинени от проруските наклонности на само един от 27-те държавни и правителствени ръководители. Унгарският премиер Виктор Орбан сега изглежда е намерил съмишленик в лицето на министър-председателя на Словакия Робърт Фицо, който се противопостави на усилията за предоставяне на повече военна помощ на Украйна, като вместо това твърди, че Киев трябва да търси мирно споразумение чрез преговори с Москва.
Изборите за Европейски парламент през юни вероятно ще върнат в законодателния орган на ЕС по-голяма част от проруски настроените членове, които се противопоставят на безсрочната подкрепа за Украйна. Въпреки че тяхното влияние върху решенията за финансиране е много по-ограничено, те със сигурност биха могли да създадат значителни проблеми в преговорите за присъединяване на Украйна към Евросъюза.

  • Икономически капацитет

Като допълнение към посоченото вече, отбранителните индустрии на САЩ и Европа далеч не са достатъчно подготвени, за да се съревновават със значително повишеното военно производство на Русия и нейния собствен подсилен отбранителен сектор. Бързият преход на Русия към военна икономика беше допълнително подкрепен от доставките на оръжия и други чувствителни технологии от Иран, Северна Корея и Китай .
Има известна увереност, че производственият капацитет в САЩ и Европа, както и в Украйна, ще се увеличи значително от 2025 година. В същото време се налага и съмнението дали Русия ще успее да поддържа сегашния си темп на военна продукция, особено ако САЩ и ЕС успяват да разубедят Китай и Иран от по-нататъшно подпомагане на Москва.
Но дори и при оптимистичен сценарий на устойчиви инвестиции в отбранителната промишлена база на колективния Запад и нарастващите руски икономически и логистични трудности за поддържане на отбранителния сектор, промяна в баланса на силите е малко вероятна в близко бъдеще.

  • Русия държи инициативата

За капак на всички досега споменати проблеми Русия в момента все още има явни предимства във военните усилия. Тя също така се радва на превъзходство във въздуха в светлината на изчерпаните украински системи за противовъздушна отбрана и има оперативен импулс на бойното поле. Ако не друго, сега Русия ще удвои броя на офанзивите си на отделни точки на бойното поле. Тя ще иска да използва своите предимства преди защитата на Украйна да бъде подсилена от пристигането на военна помощ и потенциално повече западни военни съветници.
Последната точка, която си струва да се повтори, е, че Украйна не е единствената голяма криза в сигурността, пред която е изправен Западът. Заедно с подкрепата за Украйна Конгресът на САЩ също така гласува в полза на военна помощ за Израел и Тайван, като целият пакет достигна 95 млрд. долара. В светлината на съществуващия дефицит на федералния дълг на Вашингтон от 34 трилиона щатски долара, който се увеличава с 1 трилион щатски долара на всеки 100 дни, дългосрочната устойчивост на подобни финансови пакети е под въпрос, и то не само по време на евентуално второ президентство на Тръмп.
Взети заедно, всички изброени дотук проблеми вероятно означават, че прогнозите, че Украйна ще спечели войната срещу Русия в рамките на една година на гърба на тази допълнителна подкрепа от САЩ са в най-добрия случай прекалено оптимистични, а в най-лошия - опасно заблуждаващи. По-реалистична оценка би била, че решимостта, която Западът изглежда преоткрива по-широко в подкрепата си за Украйна, ще даде на Киев възможност да подобри преговорната си позиция, когато двете страни най-накрая седнат на масата.
Но дори това може да се окаже само пожелателно мислене. Като се има предвид продължаващата риторика за победа в Москва и Киев, войната изглежда без изход, засега...

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай