Проклятието на клана Гети

Драматичната история за отвлечения внук на богаташа филмирана от Ридли Скот

Проклятието на клана Гети | StandartNews.com

Какво се случи с потомците на най-богатия човек в света

Драматичната история за отвлечения внук на богаташа филмирана от Ридли Скот

Преди половин век, на 15 декември 1973 г., италианската мафия освобождава отвлечения тийнейджър Джон Пол Гети III, след като получава откуп от 2 милиарда италиански лири (3,4 милиона долара) от семейството му.

Тази история, известна от филма на Ридли Скот "Всичките пари на света" и телевизионния сериал "Доверие", не е единствената трагедия, случила се на потомците на петролния магнат Жан Пол Гети, смятан за най-богатия човек в света през 1950-1970 г. Проклятие ли преследва клана Гети, пише "Комерсант".

Първият милион

Джордж Франклин Гети и Сара Ришър се срещат в университета в Охайо. Сара плаща адвокатското образование на Джордж с пари от зестрата си. Женят се през 1879 г. През 1890 г. 10-годишната им дъщеря Гертруда умира по време на епидемия от тиф, а Сара губи слуха си след заболяването си. През 1892 г. им се ражда син - Жан Пол.  Сара не му позволява да общува с други деца, страхувайки се от зарази. На рождени дни и на Коледа в къщата не се канят гости. Приятел на детето е мелезът Джип, а любимото му занимание е да разглежда колекцията си от марки. Жан Пол запазва желанието си за самота през целия си живот.

През 1903 г. татко Джордж купува за 500 долара  правата върху терен от 1100 акра в Оклахома, където са пробити шест нефтени кладенци. От тях се добива петрол на стойност около 50 хиляди долара месечно. През 1914 г. Джордж заема на сина си 10 хиляди долара, за да си купи петролно находище. До лятото на 1916 г. Жан Пол става милионер. През същата година баща и син основават Getty Oil Company. Когато Джордж умира през 1930 г.,  компанията е оценена на 10-15 милиона долара (днес около 185-277 милиона долара). През 1957 г. списание Fortune признава Жан Пол Гети за най-богатия американец , оценявайки състоянието му на приблизително $700 млн. - $1 млрд. (около 10,7 милиарда долара днес). През 1960 г. Жан Пол вече е най-богатият жител на планетата. Към момента на смъртта му през 1976 г. нетната стойност на богатството му се оценява на 2-4 милиарда долара. Но тези пари не носят щастие на много от членовете на семейството му.

Първа смърт

Жан Пол Гети се жени пет пъти и има петима сина от четири съпруги. Всички съпруги са значително по-млади от него.

Тимъти (Тими) Гети, син на Теодора "Теди" Гети Гастон, е роден а 14 юни 1946 г. Докато Теди отглежда сина им, съпругът й е далеч от дома си с месеци - пътува из Европа, сключва петролни сделки в Близкия изток. През лятото на 1952 г. Тими е диагностициран с тумор на зрителния нерв. Претърпява няколко операции, но на 17 август 1958 г. умира. Жан Пол изпраща бележка, в която се извинява, че не може да присъства на погребението. През същата година двойката се развежда.

На 6 юни 1973 г. американските вестници съобщават за смъртта на Джордж Франклин Гети II, най-големият син на Жан Пол Гети. Според говорител на семейството Джордж е получил инсулт. През последните години преди смъртта си Джордж работи за компанията на баща си. Но Жан Пол има изключително ниско мнение за бизнес способностите на сина си. Джордж пие, взема сънотворни, има съмнения, че е използвал незаконни наркотици. Вечерта на 6 юни 1973 г. той се заключва в спалнята на дома си в Бел Еър (район на Лос Анджелис), поглъща таблетки пентобарбитал (преди това е пил бира и вино) и се намушква в стомаха с вилица за барбекю. Вдовицата на Джордж казва на среща с репортери: "Баща му го уби".

Месец след самоубийството на Джордж, ново нещастие сполетява семейството. На 10 юли в три часа сутринта изчезва Джон Пол Гети III, 16-годишният внук на Жан Пол, син на Джон Пол Гети II от първия му брак с Абигейл "Гейл" Харис.  На 10 юли Гейл Гети получава обаждане от непознат, който казва: "Синът ви е в безопасност, но искаме пари за освобождаването му." Гейл обяснява, че няма пари. Мъжът отговаря: "Тогава попитай свекъра си. Той има всички пари на света." Карабинерите първоначално допускат, че Джон Пол Гети III е някъде с приятели. Но всъщност нещата са сериозни - тийнейджърът е отвлечен от банда дребни престъпници от Калабрия, свързани с местната мафия Ндрагета. Държан е в обор, окован с верига за крака.  За да го стоплят през нощта, похитителите му дават алкохол.

Гейл получава писмо с букви, изрязани от вестник и залепени върху лист хартия, с което се иска откуп от 10 милиарда италиански лири, около 17 милиона долара по тогавашния курс (и приблизително 118 милиона долара сега).

Гейл не може да се свърже със свекъра си. Големият Пол обаче прави изявление пред пресата: "Имам 14 внуци и ако платя едно пени за откуп, ще имам 14 отвлечени внуци."

Похитителите започват да се отнасят все по-зле със заложника. В крайна сметка продават правото да получат откуп за пленника на Ндрагета.

На 20 октомври похитителите отрязват ухото и кичур коса на Пол и ги изпращат по пощата в редакцията на вестник Il Messaggero. Тъй като пощата в Рим има проблеми, колетът с ухото пристига до редактора едва на 10 ноември.

Гейл праща лично съобщение до президента на САЩ Ричард Никсън. По негова заповед служителят на посолството на САЩ в Рим Томас Биамонте, който е родом от Калабрия, поема случая. Той успявава да се свърже с похитителите и ги убеждава да намалят сумата на откупа пет пъти - до 3,4 милиона долара.

На 12 декември Флетчър Чейс оставя откупа на уговореното място. На 15 декември Джон Пол Гети III е освободен. По молба на майка си той се обажда на дядо си, за да му благодари. The New York Times съобщава, че той не е отговорил на телефонното позвъняване.

След преживения ужас Джон Пол III започва да злоупотребява с алкохол и наркотици. През 1981 г. в резултат на свръхдоза той губи способността си да говори, частично губи зрението си и е парализиран. Прекарва остатъка от живота си в инвалидна количка. През 2011 г. Джон Пол III умира.

Наследството - в музея

След смъртта на Жан Пол Гети през 1976 г,  започва съдебна битка между множеството наследници, която приключва през 1982 г. Според завещанието на Жан Пол част от имуществото му е прехвърлено на музея Гети, създаден с творби от личната му колекция. На 28 февруари 1982 г. дарителският фонд получава $1,2 млрд. Така музеят Гети става най-богатият в света, активно купува скъпи картини на стари майстори на търгове. През 90-те години на миналия век е построена нова музейна сграда на стойност около $1 млрд. Към 2017 г. средствата на дарителския фонд възлизат на $6,9 млрд.

Светът отново си спомня за проклятието на клана Гети през 2015 г. В началото на годината Андрю Рорк Гети, синът на Гордън Гети,  се оплаква от болки в стомаха. На 31 март има час при лекар, но не се явява. Бившата му приятелка намира тялото му в къщата и съобщава на полицията, че Гети е починал от инфаркт. През април стават известни резултатите от аутопсията - стомашно-чревно кървене, свързано с дуоденална язва. Но още два фактора допринасят за смъртта му - атеросклероза на сърдечните съдове и остро отравяне с метамфетамин. През последните години Андрю работи като сценарист и режисьор на филма на ужасите The Evil Within, в който разказва за кошмарните сънища от детството си. Инвестира 4-6 милиона долара собствени пари за лентата, която излиза през 2017 г. На фестивала Calgary Horror Con, Андрю Гети получава посмъртно наградата за най-добър филм.

Братът на Андрю, Джон Гилбърт Гети, умира през ноември 2020 г. на 52-годишна възраст. Резултатите от аутопсията показват кардиомиопатия и хронична обструктивна белодробна болест, усложнена от интоксикация с фентанил.

Не всичко е загубено

Сред потомците на Жан Пол Гети, които са над 40, има и такива, чиито съдби са се развили добре. Единственият жив син на патриарха - Гордън Гети (той навърши 90 години на 20 декември 2023 г.) е най-богатият член на клана. Състоянието му се оценява на $5,3 млрд. Гордън Гети успешно съчетава бизнеса с композирането на музика.

Има и успели правнуци : дизайнерът Август Гети (работил с Шер, Лейди Гага, Майли Сайръс), певицата Изабел Гети, изявяваща се с групата Жан Марлоу, създателката на линията за улично облекло Натс (Наталия) Гети, инфлуенсърката Айви Гети. Синът на оцелелия от отвличането Жан Пол III - Балтазар ("Балти") Гети, играе главната роля в " Повелителят на мухите" на Хари Хук на 14-годишна възраст, участва в "Родени убийци" на Оливър Стоун и "Изгубена магистрала" на Дейвид Линч. Братът на отвлечения Жан Пол III, Марк  Харис Гети, е съосновател на фотоагенция Getty Images. През 1996 г. Марк Харис Гети казва в интервю: "Последното нещо в живота, което искам, е да бъда съден по това, което съм наследил, а не по това, което съм направил."

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай