Новият президент на Тайван: Китай ръмжи, Харвард ликува

Първа американска визита след победата на Уилям Лайт

Новият президент на Тайван: Китай ръмжи, Харвард ликува | StandartNews.com

Президентските избори в Тайван бяха спечелени от кандидата на управляващата Демократическа прогресивна партия (ДПП) и действащ вицепрезидент д-р Лай Чинте (известен още като Уилям Лайт), който получи около 41% от гласовете (според ЦИК, след обработка на 80% от бюлетините).

Основният му съперник, кандидатът на консервативната партия Гоминдан Хоу Ю, който спечели около 33% от гласовете, призна поражението си, съобщи "Фокус Тайван".

Третият кандидат, ръководителят на Тайванската народна партия (ТНП) спечели около 26% от гласовете.

След победата Лай заяви решимостта си да "защити Тайван от заплахи и сплашване от Китай", като същевременно подчерта готовността си да преговаря с Пекин "въз основа на достойнство и паритет".

"Като президент имам голяма отговорност да поддържам мира и стабилността в Тайванския проток", каза той пред свои привърженици в Тайпе.

64-годишният Лай ще поеме страната на 20 май.

Вицепрезидент ще бъде 52-годишният Сяу Бихим, който преди това оглавяваше тайванската мисия в САЩ.

Тайван също проведе избори за законодателния юан (парламент). Въпреки победата на Лай, партията му загуби предишното си парламентарно мнозинство, като според предварителните изчисления управляващата партия има 51 места, докато Гоминдан има 52. Мнозинството се нуждае от 57.

  • Какво се знае за новия президент на Тайван

Лай Цинде е роден на 6 октомври 1959 г. в малкото градче Уанли, което сега се е превърнало в един от кварталите на Ню Тайпе, най-гъсто населеният град на острова.

Когато Лай е само на две години, баща му загива при авария в мина.

Има пет братя и сестри, а семейството е живеело изключително бедно.

Но, както самият политик казва пред "Тайм", едно трудно детство го е научило да работи усилено и му е помогнало да постигне голям успех.

Лай получава медицинското си образование от два престижни тайвански университета, а после завършва магистърска степен в Харвардския университет. През 90-те години решава да промени кариерата и влиза в политиката.

Оттогава той си проправя път от член на законодателния юан до к мет на Южен Тайван през 2010 г., а през 2017 г. е назначен за министър-председател.

  • Когато гръм удари, как ехото заглъхва

САЩ поздравиха победителя на тайванските избори, предаде ДПА.

Външнополитическото ведомство на САЩ пише, че очаква да работи с Лай и лидерите на всички партии за отстояване на "общите интереси и ценности" и продължаване на неофициалните отношения между Тайпе и Вашингтон в съответствие с политиката на признаване само на един Китай.

Помолен да коментира Тайван, президентът на САЩ Джо Байдън повтори становището на правителството си, че е нужен диалог между Пекин и Тайпе и че противоречията между тях трябва да бъдат изгладени мирно и без принуда.

На другия полюс е Китай. - не признава Лай. Министерството на външните работи на Китай и китайските посолства по света предупредиха страните да не подкрепят Демократическата прогресивна партия (ДПП) на Тайван и осъдиха чуждестранните правителства, които поздравиха новоизбрания президент на острова Уилям Лай, предаде Ройтерс.

Китайското министерство на външните работи определи изявлението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, който по-рано днес поздрави Лай и заяви, че Вашингтон очаква да продължи неофициалните си отношения с Тайпе, като "изпращане на сериозно погрешен сигнал" към "сепаратистките сили за независимост на Тайван".

  • Първите гости

Американска делегация вече пътува за следизборно посещение в Тайван. Двама бивши официални представители на САЩ ще пристигнат в Тайван за разговори след изборите, както и за да изтъкнат "трайния интерес" на американското правителство от запазването на мира в Тайванския проток, съобщи посолството на САЩ в Тайпе. Американският институт в Тайван (АИТ) обяви, че това ще са бившият съветник по въпросите на националната сигурност Стивън Хадли и бившият заместник държавен секретар Джеймс Стайнбърг, предава БТА. Добре осведомени източници на Ройтерс заявиха, че посещението е рутинно и няма да излезе извън обичайните рамки.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай