Нова мода: Отиваме на ваканция без куфари

Хотели вече предлагат дрехи и всичко нужно за ваканцията

Нова мода: Отиваме на ваканция без куфари | StandartNews.com
  • Хотели вече предлагат дрехи и всичко нужно за ваканцията

Популярни туристически дестинации се опитват да наложат нова мода, приканвайки хората да не вземат дрехи по време на пътешествието си, а да ги наемат на място. От екологчина гледна точка по-малкото багаж означава по-малко изхвърлени от самолетите вредни газове в атмосферата. Освен това пести влаченето на куфари, както и притесненията, че те могат да се изгубят.  

Japan Airlines призовава чуждестранните туристи да не носят багаж със себе си. Вместо това определени хотели в Токио, Осака и Фукока предлагат доставка на различни по стил, размери и цена тоалети за посетителите.  Компанията вярва, че чрез услуга за предоставяне на дрехи под наем ще намали въглеродния си отпечатък.

Разбира се, има и критики към подобни инициативи с аргумента, че така просто се цели отвличане на вниманието от авиокомпаниите, които вместо да вземат мерки, се опитват да прехвърлят отговорността на клиентите си.   Япония не е единствената дестинация, до която се предлага пътуване без носене на собствен багаж. Идеята намира привърженици и сред алпийските зимни курорти на Франция, Швейцария и Австрия. При тези спортове наистина става дума за обемно оборудване - ски, сноуборд, много екипировка - якета, панталони, ръкавици, очила и други. Затова на туристите се казва, че могат да оставят всичко у дома и да наемат каквото им е потребно на място.   Това е особено удобно за хора, които пътуват с влак например. 

  • Дубровник 

Ако Венеция бе първият град, обмислящ забрана на куфарите на колела, за да запази здрави претъпканите улици, то Дубровник е първият, който въвежда мярката.  

Наскоро местната управа на популярния хърватски град публикува образователно видео за туристите, в което са изброени множеството ограничения - без свободно движещи се домашни любимци, без дърпане на куфари на колела (а носенето им), без селфита на определени места. 

  • Източна Африка 

 Из националните паркове на Кения, Танзания и Уганда има множество хижи за настаняване, които предлагат сафари приключения. Тук конкретни забрани няма, но от пътниците се очаква да разберат и уважат необходимостта да пристигнат с по-лек багаж и отново се предпочитат меки чанти и куфари без колела. Причината е проста - често пъти самолетите са малки и отделенията им не побират такива куфари. Освен това не ви трябват много дрехи за сафари в Африка, казва Кати Боате, главен изпълнителен директор на туристическата агенция Cartology Travel. Повечето места за настаняване осигуряват тоалетни принадлежности, репелент, кърпи и слънцезащитен крем, добавя тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай