Мистериите на Кулинан - най-скъпият диамант в света

Разделен е на 9 камъка и 96 брилянта

Мистериите на Кулинан - най-скъпият диамант в света | StandartNews.com

Богатите и известни личности по света обожават диамантите. Мерилин Монро например, изпя:  "Диамантите са най-добрите приятели на момичетата".

Откъде произхожда наименованието им? На старогръцки адамас означава твърд, устойчив, неподвластен. Да, диамантът е

минералът с най-голяма твърдост в природата. Той е съставен от 100% чист въглерод, малък е по размер и, разбира се, е много скъп.

Най скъпият и най-голям диамант в света носи името Кулинан. Открит е на 26 януари през 1905 година в  Южна Африка в рудника на Томас Кулинан.

Една от  легендите, свързани с откриването на камъка, разказва как управляващият рудника  по това време- Фредерик Уелс обикалял през нощта из него и изведнъж нещо лъскаво привлякло погледа му. Той заострил вниманието си и забелязал ценната находка, която светела на  на 9 метра от него. Камъкът бил внушителните размери от 10х6,5х5 сантиметра и тежал 621,2 грама. Отговарял на  3 106 карата.

Друго предание гласи, че било належащо да се изкопае кладенец за нуждите на рудника. Работници започнали да копаят и на 30-я сантиметър установили, че в земята има нещо твърдо. И това бил Кулинан.

Години след това специалистите установили, че камъкът бил част от голям кристал. Но не го открили.

Кулинан е сивобял на цвят и се отличава от жълтеникавите диаманти, които могат да се открият в тази част на света.

В продължение на две години ценната находка е била съхранявана в банков трезор в Йоханесбург.

Докато през 1907 г. Кулинан е продаден за 150 000 фунта стерлинги на Трансваалска република. Поднесен е като подарък на краля на Англия по онези времена Едуард VII за негов рожден ден. Това се случва след финала на Англо-бурската война.

Кралят казва, че ще съхрани камъка, но не удържа на обещанието си. Не харесвал диаманта, наричал го "невзрачно стъкълце" и наредил да го нарежат на малки части. Предоставили ценната находка на  холандския ювелир Йозеф Аскор, за да прецени той как точно може да се случи това с възможно най-малко щети.

 Аскор изучавал диаманта в продължение на месеци. А самото разрязване, което било осъществено от трима души в продължение на осем месеца,  било последвано от шлифоване.

Говори се, че когато бижутерът поставил длетото на мястото, където е трябвало да се разреже диамантът и нанесъл първия удар, той бил толкова развълнуван, че изгубил съзнание.

Така или иначе обаче, Кулинан бил разделен на девет  камъка и 96 малки брилянта.

Най-голямото парче от диаманта получава името "Голямата звезда на Африка" и е във формата на панделка. Тежи 103.3 грама и е 516.5 карата. Стойността му е близо 45 милиона евро.

Любопитното е, че за транспортирането на Кулинан до крал Едуард във Великобритания, медиите тиражирали информацията за военен кораб с охрана на борда и специален сейф. Диамантът обаче бил пренесен с обикновен пощенски кораб.

Кулинан I до ден днешен е част от кралския скиптър на Великобритания. Отделя се от него и е възможно да бъде носен като брошка. 

Кулинан II пък е инкрустиран в короната на британската империя, точно под рубина "Черния принц" на челния кръст на короната, с която покойната Елизабет II е откривала парламента. Той е 317.4 карата. Двете парчета от скъпоценния камък се съхраняват в Кралския дворец и крепост на Нейно величество в Лондон. Други седем парчета от Кулинан са обработени за различни бижута на Елизабет II. Експерти оценяват общата им стойност на над 2 млрд. долара.

Световният търг на диаманти се контролира от една единствена   компания - DeBeers Consolidated Mines, основана  през 1934 година.

 

Хоуп означава надежда, но носи нещастие

Има легенда, свързана с диаманта Хоуп, което означава надежда. Големият скъпоценен голям син камък обаче, се слави и като много опасен. Той носел нещастие и смърт на всеки, който се докосне до него. 

В далечната 1668 година френският търговец и пътешественик Жан-Баптист Таверние донесъл Хоуп в родината си. Той е добит в прочутата индийска мина Kollur в Голконда. Не е ясно дали е откраднат от индийски храм или е бил закупен.

След като се прибира във Франция си Жан-Баптист го продава на Краля Слънце - Луи XIV.

Минало известно време  и търговецът изгубил всичките си имоти. Върнал се в Индия, където починал на 84 годишна възраст, разкъсан жестоко от свирепи кучета.

Кралят Слънце издал заповед Хоуп да бъде шлифован. По тази причина каратите му паднали, но въпреки това Луи XIV го е носел на специални церемонии. От тогава камъкът става известен също и като "Синият Диамант на Короната".

Малко по-късно Кралят Слънце получава рана на крака си, която бързо се замърсява и той умира.

Дали Хоуп наистина носи нещастие?

  • Седем парчета от него са обработени за бижута на Елизабет II като  експерти оценяват общата им стойност на над 2 млрд. долара

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
ivory
преди 2 месеца

Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи:---- https://do.my/biox

Откажи