Липсата на кадри - проблем №1 за френския бизнес у нас

България е привлекателна инвестиционна дестинация, сочи проучване сред компаниите от ФБТИК

Липсата на кадри - проблем №1 за френския бизнес у нас | StandartNews.com

81% от фирмите ще инвестират в обучение на служителите си

Повечето от членовете на Френско-българската търговска и индустриална камара (ФБТИК), участвали в най-новото проучване за нагласите на френския бизнес у нас, намират България за привлекателна инвестиционна дестинация. Това стана ясно по време на представянето на резултатите от третото, разширено проучване сред членовете на камарата у нас. Инициативата е на ръководството на ФБТИК и на съветниците по външна търговия на Франция към посолството в България.

Това е третото проучване сред членовете на ФБТИК, осъществено от изследователската и маркетингова агенция "Ипсос". Първото изследване е направено през 2019 година, а второто издание е през 2020-а, за да бъде подновено през 2023 г. в периода между 5 октомври и 15 декември, когато е извършена и работата на терен. Предвид променената среда от 2019 г. насам, от "Ипсос" препоръчаха да не се правят сравнения на тазгодишните резултати с предходните данни, тъй като може да се получат изкривени тенденции. 

Проучването

В най-новото проучване, в което всеки един член на ФБТИК е имал възможността да участва, преобладава делът на компаниите от сферата на услугите, или девет от десет участника, посочи Михаела Георгиева от "Ипсос". А от гледна точка на размера на участващите предприятия, най-голям е делът на микрофирмите с до 9 заети лица и на тези с между 10 и 49 служители. Близо една четвърт от извадката са средните по големина фирми с между 50 и 249 служители, а най-големите са близо една на всеки пет.

Две от всеки три компании, включили се в проучването, намират България за "по-скоро" или за "много" привлекателна инвестиционна дестинация. Данъчните ставки за фирмите и физическите лица е най-голямото предимство на България за над 80% от анкетираните, а членството на страната в Европейския съюз е вторият най-често сочен отговор от три четвърти от фирмите. Разходите за труд са привлекателно предимство за 54% от участниците.

"Разглеждайки икономическата ситуация в момента, половината от отговорилите смятат, че тя е задоволителна," каза при представянето на данните Михаела Георгиева. "Висок е делът на тези, които я определят като добра - три от всеки десет фирми", посочи социоложката.

А що се отнася до очакванията на членовете на камарата за следващите няколко месеца, почти половината от включилите се в проучването смятат, че ситуацията ще остане стабилна. Мнозинството от останалата половина, или една трета от тях, по думите на Георгиева, са оптимистично настроени или очакват подобрение.

  • Работната ръка у нас

Оценката на членовете на ФБТИК за нивото на професионалната квалификация на работната сила в България като цяло е положителна. Над половината от отговорилите я оценяват положително, а повече от една трета я определят като "задоволителна". Компаниите имат и ясно заявени планове относно инвестицията за наемане на нов персонал, стана ясно от проучването.

"Почти седем от десет представители от запитаните компании, членове на камарата, отговарят, че със сигурност или по-скоро биха инвестирали в новонает персонал. А близо една пета имат намерение да запазят числеността на персонала си", посочи представителката на "Ипсос" и добави: "Можем да отбележим, че в намеренията за инвестиции в обучение на персонала са ясно изразени - 81% възнамеряват да инвестират в обучителни програми за служителите." Други 15% "не планират" или "по-скоро не планират" подобни разходи.

Колкото до намеренията на компаниите да инвестират в дълготрайни материални активи, резултатите са сравнително балансирани, но с превес на тези, които предвиждат подобни капиталови разходи.

Голяма част от членовете на ФБТИК продължават да не се възползват от финансиране от европейски проекти, но с времето това започва да се променя, посочи Георгиева.

Наблюдава се и промяна в нагласите на бизнеса и спрямо ефектите от членството на България в еврозоната, като промяната е към по-положителни нагласи: 50 към 25 е съотношението на оптимистите спрямо скептиците по този въпрос.

  • Политическата нестабилност пречи на бизнеса

Повече от половината от участниците в проучването са отговорили, че са срещали трудности при осъществяване на дейността си в страната, където липсата на квалифицирана работна ръка "изплува" най-отгоре въпреки сравнителната оценка за нивото на квалификация. После е акцентирано върху бюрокрацията, несигурната регулаторна рамка и неефективността на административните услуги в България.

"Корупцията, която в предходни години е била сочена по-често като трудност, се споменава по-рядко през тази година - от едва 13% от участвалите", посочи Михаела Георгиева от "Ипсос". За първи път обаче се появяват като отговори политическата нестабилност, увеличаващата се стойност на труда, ограничената или липсваща цифровизация на някои услуги.

За първи път тази година съставителите на проучването се интересуват да разберат как анкетираните са започнали бизнес в България - седем от десет са го направили чрез пряка инвестиция, а една пета чрез придобиване на местна фирма, малко над една трета са имали местен партньор.

Подкрепа от ФБТИК за стъпване на българския пазар са получили една четвърт от всички запитани компании, а Комитетът на съветниците по външна търговия на Франция в България е подкрепил 6% от френските инвеститори. Но отговорите зависят от големината на компаниите, уточни Георгиева.

По отношение на наемане на персонал, в началото процесът е бил труден за две от пет компании, докато малко под една трета от участниците смятат, че наемането на персонал е било лесен процес.

  • Печалба или загуба

"Преобладаващата оценка за инвестицията в България е, че тя е печеливша към момента", допълни Михаела Георгиева. "Една трета споделят, че компаниите им са постигнали целта си по отношение на присъствие на местния пазар", отбеляза тя.

От предоставената информация стана ясно, че девет от десет компании смятат, че проектите за България са в синхрон с очакванията им, а близо от половината от запитаните са съгласни с твърдението, че "България предлага благоприятни условия за създаване на регионален офис на Балканите".

Относно това, дали фирмите допринасят с дейности за общественото развитие чрез културни, хуманитарни и образователни дейности, четири от пет членове на Френско-българската търговска и индустриална камара подкрепят различни инициативи като най-често това са образователни дейности или подкрепа на хора в неравностойно положение, каза Георгиева.

Директорът на ФБТИК Весела Мозеттиг разказа за степента на информираност на членовете на камарата със статута на младите специалисти, които могат да бъдат наети от френски компании за две години - единият статут е този, който дава възможност на млади специалисти да заместят военната служба с включване в работния процес (статут от миналото, от времето на задължителната военна повинност), а другият дава възможност на физически лица да придобият определен статут, с който да наемат млади специалисти. Доскоро това беше дейност, която се извършваше само от компании с офиси във Франция, посочи Мозеттиг.

Антоан Тусан, ръководител на съветниците по външна търговия на Франция към посолството в България, посочи, че по линия на първия статут за заместване на военната с трудова повинност в България вече работят 20 френски младежи.

  • Какво показва френският опит

Селин Болар, изпълнителен директор на "Групама Застраховане", сподели своите впечатления на базата на 15-годишния си опит в България.

Качеството на служителите, доброто ниво на компетентност на ИТ специалисти, положителният икономически растеж и доброто общуване с регулаторите в лицето на Комисията за финансов надзор бяха изведени от Болар като силни страни на бизнес средата в България. Затрудненията, които компанията среща, са свързани с липсата на персонал, като това важи особено за намиране на актюери.

Като инвеститор Селин Болар сподели очакванията на компанията към средата в България, които са изцяло свързани с модернизирането на законодателната рамка в страната и по-бързото й синхронизиране с европейското законодателство. Друго очакване е свързано с по-ефикасната работа на съдебната система. 

"Искаме да работим повече с правителството по въпросите около мащабните процеси на преобразяване - спрямо климатичните промени, здравния сектор, който има нужда от модернизиране, и по корпоративната отговорност за околната среда и образованието на персонал,"  посочи още Болар, представяйки очакванията на представляваната от нея застрахователна компания към бизнес средата в България.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Ангел
преди 2 месеца

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:--- https://do.my/bluestone

Откажи