Испания пред политически хаос

Нито една водеща партия не спечели подкрепата, необходима за управление

Испания пред политически хаос | StandartNews.com

Не успя и крайнодясната "Вокс", смятана за наследник на диктатурата на Франко, чийто лидер Сантяго Абаскал се изживява като герой от "Властелинът на пръстените"

Испания се изправи пред политическа несигурност след като изборите, проведени миналата неделя, не дадоха на нито една партия достатъчно подкрепа, за да състави правителство. Това ще доведе до седмици на несигурност или евентуално до нов вот по-късно тази година.

  • Какво се случи на вота?

Консервативната Народна партия спечели изборите, но не успя да оправдае надеждите си да постигне много по-голяма победа, която да доведе до отстраняване на премиера социалист Педро Санчес. Дясната партия, водена от кандидата Алберто Фейхоо, се представи под очакванията, които имаше на повечето предизборни допитвания.

Въпреки че Испанската социалистическа работническа партия на Санчес завърши на второ място, тя и нейните съюзници отпразнуваха този резултат като победа, тъй като обединените им сили биха имали малко повече места в парламента в сравнение с Народната партия и крайната десница.

Но партията "Вокс", смятана за едва ли не пряк наследник на диктатурата на ген. Франко, загуби 19 места. Тя базира своята платформа на противопоставяне срещу абортите и правата на ЛГБТ+, на намесата на Европейския съюз в испанските дела и е твърдо антиимигрантска.

По-малката от очакваната разлика в резултатите изглежда ще доведе до продължаващи седмици наред политически спорове и несигурност относно бъдещото ръководство на страната. Следващият министър-председател на Испания ще бъде гласуван едва след като депутатите заемат местата си в новия Конгрес на депутатите.

Но и шансовете Санчес да получи подкрепата на 176 депутати - абсолютното мнозинство в долната камара на испанския парламент, необходимо за съставяне на правителство, не са големи.

Разнопосочните резултати накараха твърдолинейната каталунска сепаратистка партия "Заедно за Каталуния" да се превърне в потенциален политически коз за Санчес. Но ако партията поиска да бъде проведен референдум за независимост на североизточната автономна област Каталуния, това вероятно ще бъде твърде висока цена за премиера социалист.

На първо място на изборите се класира консервативната Народна партия начело с Алберто Нунес Фейхоо - тя спечели 136 места от общо 350 в долната парламентарна камара и е далеч от абсолютното мнозинство, за което са нужни 176 депутати. Народната партия не може да разчита на абсолютно мнозинство дори и да се коалира с крайнодясната сила "Вокс", която спечели 33 депутатски места.

Испанската социалистическа работническа партия е напът да получи 122 места, с две повече от досегашните. Но Санчес вероятно ще може да използва и 31-те места на своя младши коалиционен партньор, коалицията "Сумар", както и няколко по-малки сили, за да може поне да вземе повече места от тези на десните партии.

Дори и да се стигне до нови избори, което също е възможност, Санчес може да добави неделната изборна нощ към поредното завръщане в своята кариера. 51-годишният премиер трябваше да се изправи срещу редовите социалисти, за да се върне през 2018 г. начело на своята партия, да спечели вота на недоверие и да отстрани предшественика си от Народната партия.

  • Правото на първия

Лидерът на консервативната Народна партия Алберто Фейхоо каза, че има право да състави правителство като партията, получила най-много гласове на изборите.

Фейхоо фокусира кампанията на Народната партия не върху това какво ще направи като министър-председател, а по-скоро атакува определяната от него като ненадеждност на Санчес. Но стратегията му се провали. Социалистите и другите леви партии мотивираха своите избиратели, внушавайки им страх, че антифеминистката и ултранационалистическа партия "Вокс" ще бъде на власт като младши член на една бъдеща коалиция с Народната партия. Евентуално коалиционно правителство между Народната партия и "Вокс" би означавало, че още една страна-членка на ЕС би се насочила твърдо надясно - тенденция, която напоследък се наблюдава в Швеция, Финландия и Италия. Германия и Франция са загрижени какво би предвещавала подобна промяна за политиката на ЕС в областта на имиграцията и климата.

  • Как реагира Испания

"Седемте живота на Педро Санчес" - така бе озаглавена статията в испанския в. "Ел Паис", посветена на неочакваните резултати на неделните предсрочни парламентарни избори. Премиерът излезе почти невредим от вота, на който почти всички проучвания предричаха поражението му.

Убедителната победа на социалистите в Каталуния се отрази на общия им резултат, посочва в. "Мундо". Поддръжниците на каталунската независимост губят 9 места, но е възможно да се окажат ключови за оставането на Санчес на премиерския пост. Каталунският клон на социалистическата партия спечели съкрушителна победа в областта, което допринесе за успеха на Педро Санчес. А депутатите от силите, подкрепящи независимостта, и по-специално тези от "Заедно за Каталуния" на Карлес Пучдемон, отново ще играят решаваща роля при опитите на социалистите да съберат мнозинство, което да им позволи да останат на власт.

  • Как светът видя испанските неволи

Испанските социалисти предизвикаха изненадващ обрат, като успяха да окажат съпротива на десницата, отбелязва френският в. "Фигаро". В крайна сметка рискът, поет от Санчес, който се класира на второ място, се оправда - той опроверга всички прогнози и избегна отстъпването на властта на коалицията от десни и крайнодесни. "Регресивните сили се провалиха", обяви той пред централата на партията си, докато поддръжниците му скандираха "Но пасаран" - антифашистки лозунг от времето на Гражданската война в Испания. Но дори и със 122 депутати, с двама повече, отколкото преди 4 г., Санчес също не може да постигне мнозинство, дори ако към социалистите се присъединят членовете на "Сумар" (радикалната левица) или ако разчита на същите партии, които го подкрепиха през 2019 г., отбелязва френското издание. Партията, която може да промени ситуацията, е "Заедно за Каталуния", която получи седем депутатски места. Тази политическа сила обаче системно се противопоставя на всички испански институции, включително и на правителството. Водачът на нейната партийна листа за изборите вече заяви: "Няма да гласуваме за правителство на Педро Санчес, без да получим нещо в замяна". Това "не" поне е категорично "не", коментира "Фигаро".

Грешки на консерваторите помогнаха на Педро Санчес да спре възхода на "Вокс", пише британският "Файненшъл таймс". Въпреки че той също няма мнозинство, може да се похвали с едно: спирането на похода на твърдолинейната десница в Европа. Това е далеч по-добър резултат отколкото през май, когато партията на Фейхоо нанесе такова унизително поражение на Санчес на общинските и регионалните избори, че той реши да рискува и да обяви предсрочни парламентарни избори. Консерваторите се сблъскаха с трудности в сътрудничеството си с "Вокс" - партия, която е враждебна към зелената енергия, мултикултурализма и феминизма. Тъй като през май Народната партия не успя да постигне необходимите ? мнозинства за управление на местно равнище, тя се принуди да се съюзи с "Вокс", за да сформира коалиционни управления. Хаотичният резултат от тези коалиции, който включваше забрани на знамената на ЛГБТ+ движението, сблъсъци във връзка с театъра и затваряне на велосипедни алеи, имаше два ефекта: мотивира разколебани избиратели на левицата и отслаби ентусиазма на много десни избиратели с резерви към "Вокс".

169 места за консерваторите и "Вокс" срещу 153 за социалистите и крайнолевите означават, че Испания може да очаква седмици на преговори и пазарлъци, докато съперничещите си лагери проучват възможностите си за правителство, отбелязва . "Гардиън". Преговорите на двата блока за съставяне на правителство ще започнат след свикването на новия парламент на 17 август. Крал Фелипе Шести ще покани лидера на консерваторите да състави правителство. В подобна ситуация през 2015 г. лидерът на Народната партия Мариано Рахой отказа, заявявайки, че не може да събере подкрепа. Ако Фейхоо последва този пример, кралят може да се обърне към премиера Санчес със същата молба. Законът не определя краен срок за процеса, но ако никой от кандидатите не си осигури мнозинство в рамките на два месеца след първите избори за премиер, трябва да бъдат произведени нови избори.

Проучване на социологическата агенция "Ипсос", публикувано този месец, показа, че икономиката е най-важният въпрос за испанските избиратели - 31% от анкетираните я поставиха на първо място. Следваха я безработицата с 10% и здравеопазването с 9%. Имиграцията, една от любимите теми на "Вокс", беше най-важният въпрос само за 2% от анкетираните.

До съставянето на ново правителство Санчес със сигурност ще остане служебен премиер с ограничени правомощия: правителството му ще може да приема ново законодателство само в извънредни ситуации. Политическата съдба на лидера на Народната партия обаче не е толкова ясна, отбелязва "Политико".

  • Властелинът на дясното

Лидерът на "Вокс" Сантяго Абаскал се отдели от Народната партия на фона на скандал през 2013 година. "Вокс" стартира дейността си със зрелищни акции като покриването с испанското знаме на Гибралтар, контролиран от Великобритания от 1713 г. Абаскал показва на избирателите алтернативни реалности, в които мюсюлманите налагат шериата в южна Испания и превръщат катедралата в Кордоба отново в джамия. Във видеоклип, използващ саундтрака на "Властелинът на пръстените", символ на новата твърда десница в Европа, Абаскал води отряд от конници, с които завладява отново Европа. Гласуването в неделя обаче показа, че тези ефекти не носят много успехи. Испания се оказа по-балансирана отколкото се предполагаше...

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай