Имало ли е сглобка за подпалването на Партийния дом?

33 години по-късно: Десетки митове за най-мръсната тайна на прехода

Имало ли е сглобка за подпалването на Партийния дом? | StandartNews.com

33 години по-късно: Десетки митове за най-мръсната тайна на прехода

33 години след подпалването на сградата на Партийния дом в столицата, този случай остава като една от най-мръсните тайни на прехода. На 26 август 1990 година Пламен Станчев, член на движение "Инициатива за гражданско недоволство", обявява , че ще се самозапали, ако от Партийния дом не се премахне петолъчката - символ на чужда държава. Вместо него обаче в  23 ч. пламва цялата сграда. Пожарът окончателно е потушен едва в 3,18 ч. на следващата сутрин. Напълно са опожарени 40 помещения. Изцяло е унищожено и разграбено имущество в 94. За щастие, жертви няма. Но няма обвинени, делото е прекратено, а години наред причините са палежа разделят сини и червени, власт и опозиция. Митовете за подпалването на Партийния дом сега се засилват, защото само след няколко дни в сградата сядат народните представители след ремонта, който през всичките тези години надвиши 40 милиона лева.

  • 1.  Кой драсна клечката

Информацията на комунистите и опозицията е коренно противоположна. 20 години след палежа полк. Любен Левичаров, бивш директор на Централната служба за борба с организираната престъпност и един от идеолозите на митичния кръг "Монтерей" заявява, че това са направили хора на "Подкрепа", а акцията е била организирана. През 1990 г. той е оперативен работник от ДС в Софийско градско управление на МВР. Според него в сградата са влезли хора на "Подкрепа" с гащеризони, които носели бидони със силно запалителна течност.  После нахлули и много лумпени, които задигнали компютри, техника и пишещи машини.  Волен Сидеров обаче е категоричен, че вътре в сградата на БСП владеело положението, десетина човека вилнеели и чупели, разигравали театър, а народът изобщо масово не е нахлувал в Партийния дом. Целта на БСП била да си намери повод да премахне палатковия лагер на жълтите павета.

  • 2.  Митичните бидони

Анонимен свидетел на палежа разказва, че почти във всяка стая на първия и втория, която е от страната на "Дондуков", имало бидони с нещо като спирт за горене, ацетон, лакочистител - така миришело. Те били боядисано в бяло, четвъртити, с черни капачки, пластмасови, 5-6-литрови. Никой не ги е видял да се внасят, но очевидци твърдят, че са ги видели да се разливат. Твърди се, че ден преди пожара някакви хора сваляли решетките долу на партера, без да се знае по чие нареждане. В първите часове на пожара очевидци твърдят, че вътре се движели хора в камуфлажни униформи, както и маскирани командоси с палки. Когато пожарът бил загасен се оказало, че тези бидони са горели най-много и са допринесли за разрастването на пожара. По-късно обаче следствието не намира факти за тези бидони.

  • 3.  Който скача, е Левскар

Както винаги през последните 33 години, дежурният виновник е агитката на Левски. Така е и при подпалването на Партийния дом. Един от съдиите по делото твърди,  то е провалено, защото в него имало прекалено много политика. Но признава, че повечето привлечени като обвиняеми били ултраси, които се чувствали недосегаеми, когато се смесват с тълпата. Много от тях били лабилни психически и лесно манипулируеми. Съществуват обаче много показания, че не са били разпитвани много хора, видени от камерите на БНБ. Намерено е писмо от жена, която видяла военни да дават инструкции на някакви младежи. Не са разпитвани много спортисти от "Левски" и ЦСКА. Твърди се за знаков апартамент в хотел "България", в който са били раздавани спортните екипи и бейзболни шапки, за да могат участниците да се разпознават помежду си. Имало и младежи с бели ризи и черни маски на лицата.

  • 4.  Странният случай на Пламен Станчев

Всичко започва след като двама души обявяват, че ще се самозапалят, ако до 20,30 ч не бъде взето решение за сваляне на петолъчката от партийния дом. Това са Пламен Станчев и свещеник Димитър Амбарев. В 20,40 ч. лидерът на "Подкрепа" д-р Константин Тренчев говори пред събралите се и заплашва властта, че хората ще атакуват омразната сградата, символ на комунизма. В 21,15 ч. в ефира на БНТ Радой Ралин и поетът земеделец Йосиф Петров отправят призив към президента петолъчката да бъде демонтирана, за да не се стига до крайности. Явяването на двамата на тв екрана изкарва хиляди на площада. Вместо самозапалване обаче в партийния дом пламва пожар. Едни твърдят, че  Станчев искал да направи каскадьорски номер, а не истинско самозапалване. Че се е залял с бензин, разреден обилно с вода. Но тона не се потвърди при разследването. Велислава Дърева е от тези, които твърдят, че Пламен Станчев нямал намерение да се пали. Не бил облечен в шинел, напоен с бензин, просто бил напръскан с вода. Тя пушила на една крачка от него, когато нищо не пламнало, а през това Тренчев викал: Докато не махнете петолъчката - ще щурмуваме.

  • 5.  Президентът- турист

Случайно ли не през драматичния палеж тогавашния президент Желю Желев, който е избран на поста от Великото народно събрание 26 дни преди това, не е бил в София. Странно в този ден държавният глава е бил в резиденция "Евксиноград" край Варна. Заминал е ден по-рано с важната задача да инспектира летните резиденции на Тодор Живков.  По същото време го няма в София и премиерът Андрей Луканов и идеолог на преврата срещу бившия Първи. Той е на държавно посещение в Прага. Ген. Атанас Семерджиев, който е вице на Желев, обаче е основен участник. Той написа мемоари преди смъртта си, в които директно обвини за нагнетяване на напрежението д-р Тренчев, който бил призовавал за генерална стачка в цялата страна и подкокоросвал хората от Града на истината към екстремистки действия. Според генерала истината за палежа е била потулена от тогавашния главен прокурор Иван Татарчев. Семерджиев отказа да прати вътрешни войски срещу протестиращите от Града на истината.

  • 6.  Нежната революция

Управляващата тогава Българска социалистическа партия, която пет месеца преди това се преименувала и зачеркнала името БКП, хвърля вината върху опозицията, а леви политици обвиниха СДС, че негови представители са запалили клечката, за да предизвикат хаос и размирици. Целта била да бутнат управлението насилствено, без избори и да дойдат на власт чрез държавен преврат. За тях основния виновник е синдикалния лидер д-р Константин Тренчев и неговите хора от "Подкрепа", които драснали клечката, за да свалят властта. Те твърдят, че Желю Желев е автор на мисълта, че за да успее "нежната революция" трябва да се съберат около триста хиляди протестиращи. По време на пожара тълпата била голяма, имало много озверели хора, готови да разкъсат всеки, който им противоречи.

  • 7.  Дългата ръка на Луканов

Представители на тогавашните опозиционни сили обаче са категорични, че пожарът е сценарий на комунистите и нейния инструмент Държавна сигурност като целта е да била да се унищожат финансови документи и решения на Политбюро, които биха могли да изправят много хора на съд за национално предателство. Щурмът и разграбването са инсценирани от тайните служби. Д-р Тренчев твърди, че пожарникарите са получили заповед да гасят огъня чак 6 часа след като е избухнал. Според него пожарът е извършен умишлено от комунистите и за да прехвърлят вината върху протестиращите от Града на истината. Президентът на КТ "Подкрепа" вижда в дъното на палежа покойния премиер Андрей Луканов. Според свидетели тези, които нахлуват в сивата сграда били напълно наясно накъде точно да се насочат из сложния лабиринт на Партийния дом и кои стаи точно да палят. А това няма как да стане без вътрешни хора, които предварително да са инструктирали т.нар. "лумпени" къде да палят клечката.

  • 8.  Имало ли е сглобка

В прословутия филм на Малина Петрова се лансира и друга версия:  Тогавашният премиер комунист Андрей Луканов направил сглобка с демократичната опозиция от СДС като се договорил с д-р Константин Тренчев и с висши кръгове от СДС Партийният дом да бъде подпален, защото това щяло да донесе дивиденти и на двете страни. Затова и президентът д-р Желев бил пратен далеч от столицата. Емигрантът Петър Бояджиев споделя скандални неща за Луканов и Тренчев. В телефонен разговор д-р Константин Тренчев му съобщил, че Луканов го е насърчил към по-активни улични протести и му е казал директно, че на Партийния дом заслужава да му се драсне клечката. Бояджиев е убеден, че комунистите стоят зад драсването на клечката, за да прикрият своите престъпни действия в миналото и изтичането на финансови потоци към чужбина. Твърди се също така, че една жена разказала на следствието как от една печатница на ул. "Бенковски" излизали група яки мъже по потници, водени от униформени. "Другари, всичко е ясно, нали?", питали униформените, а групичката мъже се разкрещяла "Да!" и тръгнала към Партийния дом. Ако аз бях подпалил Партийния дом, щеше да изгори, иронично обича да коментира Тренчев.

  • 9.  Горящите архиви

Свидетели твърдят, че огънят лумва от поне 8 места. Напълно са опожарени 40 помещения с архиви. Изцяло е унищожено и разграбено имущество в 94 стаи. Във филма "Приключено по давност" обаче става ясно, че документите не са изгорели. Имало е огнища, които са инсценирани. Много неща са били изнесени, преснети и скрити. Твърди се, че са изгорели много финансови документи, архивите от заседанията и решенията на Политбюро, особено специалните решения, които биха могли да изправят много хора, включително цялото Политбюро и членове на ЦК на БКП, както и авангарда им - Държавна сигурност, на съд за национално предателство. Твърденията, че са били изгорели всички документи по процеса срещу Трайчо Костов, също не са верни. Тези архиви първоначално са били в Министерството на вътрешните работи. След това са се съхранявали в Партийния дом, но не са изгорели, защото се пазели в чували в едни добре оборудвани хранилища в подземията, до които огъня не е стигнал.

  • 10. Да живее мафията

Филмът "Приключено по давност" показва как е зачената българската мафия в онзи момент. В него се споменават редица имена, върху които пада съмнението за палежа без обаче да има доказателства. Твърди се, че не са разпитвани сериозно нито Румен Сербезов, нито Александър Лилов, нито членовете на Политбюро, които са прекарали нощта в кооперацията си на ул. "Велико Търново" и са наблюдавали събитията. Не са разпитани генералите, които са били вътре в сградата, включително Любен Гоцев, който твърди, че е бил вътре само за кратко, но после свидетели го опровергават. "Оттук трябва да започнем да разплитаме чорапа. Години наред се чудим защо ни управляват бандити. Ами защото са в комбина с бандитите!", заявява режисьорката Малина Петрова. Тя е категорична, че някои от участниците веднага след това се оказали със скъпи магазини и имоти в центъра на София, както и със луксозни лимузини.

  • 11. Скелетът на Орион

Любопитна подробност е, че 5 години след палежа в сградата на Партийния дом се настанява съвсем прясно учредената Българска земеделска и промишлена банка (БЗПБ). Това става с решение на социалистическото правителство на Жан Виденов. Тя стана известна като банката на кръга "Орион", управлявана от големия враг на Луканов Румен Спасов,  син на дясната ръка на Тодор Живков и дългогодишен зам.-министър на вътрешните работи ген. Мирчо Спасов. В създаването й участват различни бизнесмени, свързани с БСП и т. нар. орсовски - земеделски организации на някогашните ТКЗС-та, реанимирани по законопроект на левия депутат Златимир Орсов. Председател на Надзорния съвет на банката на "Орион" е Веска Меджидиева, съпруга на Румен Спасов. През 1995 г. тогавашният главен прокурор Татарчев атакува в съда учредяването на банката и през април 1996 г. тя престана да съществува заради фантомни нерегистрирани земеделски организации. Това доведе до разпад на "Орион". Меджидиева избяга от страната в ЮАР, където Румен Спасов я последва и по-късно умря от рак.

  • 12. Потайният триъгълник

Триъгълник на властта - сградите на Партийния дом, на Министерския съвет и по това време - наДържавния съвет, а днес - на президентската институция, е голямата гордост на комунистическата влас от 50-те години на миналия век. Тежкият стил на трите сгради, наричан от хората сталинистки, е копиран от съветската архитектура от трийсетте и четиридесетте години по времето на управлението на Сталин в СССР. Целта е сградите да внушават на обикновените хора респект, тежест и недостъпност. Отвътре и трите сгради, най-вече Партийният дом, са също монументални - с мраморни коридори, дъбови ламперии, масивни тежки врати на кабинетите, високи тавани с гипсови орнаменти, тесни прозорци. Потайностите около тях са почти легендарни. Твърди се, че Министерският съвет, днешното Президентство и Партийният дом са били свързани със система от подземни връзки, които са минавали и до някогашния Мавзолей на Георги Димитров, който бе премахнат през август 1999 година. Причината е ясно - ако нещо застраши тогавашните властници, те да могат да се измъкнат по тези връзки и да изчезнат в съседните софийски улици.

  • 13. Духът на Живков

Партийният дом има богата и не особено лицеприятна история по време на социализма. В него са се провеждали Конгресите и повечето от пленумите на БКП (при закрити врати) са се провеждали тук до 1981 г., след което новопостроеният Национален дворец на културата (НДК) ги поема. От тази сграда са тръгвали важните решения, които са определяли съдбата на хората. На пленум през 1963 година партийните другари там одобряват и идеята на Тодор Живков за отказ от държавен суверенитет и постепенно сливане на Народна република България със СССР.  И до днес върху сградата личат символите на комунистическата власт, които за трийсет и три години не бяха премахнати, а само частично зачистени. На фасадата на сградата все още стои част комунистическия герб и личи къде са били премахнатите сърп и чук, а на колоните в пленарната зала има петолъчки. По думите на Росен Желязков направеният преди години опит за премахване на комунистическия герб е бил "доста неудачен".

  • 14. Проклятието върху петолъчката

Самата петолъчка, свалена от сградата на Партийния дом на 4 октомври 1990 година, е обвеяна с митология. Една от мълвите е, че с обсипания с рубини комунистически символ е платен външният дълг на България. Според друг слух сме я върнали на Русия. А много хора вярват, че свалената рубинена петолъчка днес се намира в Музея на социалистическото изкуство. Това е на светлинни години от истината. Днес в музея ръждясва железният скелет на първия прототип на звездата, изработен от грубо желязо и червено стъкло. Този прототип дълго време е прашясвал и ръждясвал в задния двор на Софийската централна баня. Заради кремълско проклятие над най-модерната комунистическа звезда в света има прокълнат път, който продължава да я следва, шушукат запознати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай