Алтернатива за Германия с позиция за изгонването на бежанци

Настояваме за социална политика, казват депутатите д-р Райнер Ротфус и проф. Харалд Вайе

Алтернатива за Германия с позиция за изгонването на бежанци | StandartNews.com

Атакуват ни, защото Алтернатива за Германия е конкурент за правителството

Настояваме за социална политика, казват депутатите д-р Райнер Ротфус и проф. Харалд Вайел в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

Депутати от Алтернатива за Германия присъстваха на честванията на 3 март на Паметника на Свободата по покана на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Д-р Райнер Ротфус (вляво) е член на парламентарната група на AfD на комитета на ЕС,

заместник-председател на германо-бразилската парламентарна група и 

заместник-член на Междупарламентарната конференция по обща външна политика и политика на сигурност.

Проф. Харалд Вайел е член на федералния изпълнителен съвет на партията AfD, говорител по европейски въпроси на Алтернатива за Германия и говорител на парламентарната група на AfD в комисията по ЕС и член на Бундестага, председател на работната група на Caucus по въпросите на Европейския съюз. Той е и заместник-председател на германо-американската парламентарна група за приятелство.
 

 

- Д-р Ротфус, проф. Вайел,  в Германия не стихват гражданските протести срещу партията Алтернатива за Германия, след като стана ясно, че Ваши членове са участвали в тайна среща, на която са обсъждали как да изгонят милиони чужденци от страната. Деленето на света на "наши и ваши", на истински германци и опасни чужденци - не е ли това опасен десен екстремизъм?

- Д-р Ротфус: Неправителствената организация "Коректив", която изкара тази лъжлива история в общественото пространство, е финансирана от Федералното правителство и получава пари от него. Към този момент вече "Коректив" призна, че това е лъжлива история, че те поставиха погрешни тези, за да ни дискредитират и започнаха една кампания срещу нас. Нашата партийна програма е единственото, към което ние се придържаме, единственото, което се зачита в случая. В нея е ясно записано, че хората, които нелегално пребивават в Германия, трябва да я напуснат. Това е изискване, което Федералното правителство също желае, но чрез тази кампания, те се опитаха да ни дискредитират. 

- Защо се опитаха да Ви дискредитират?

Д-р Ротфус: В сондажите на агенциите за проучване на общественото мнение, ние сме два пъти по-силни отколкото при последните федерални избори. Ние сме политически конкурент за правителството и то прибягна до нелегални методи, за да ни дискредитира. Това е притеснителен факт що се отнася до демокрацията в Германия. 

- За страна, измъчвана от нацисткото си минало, възходът на една националистическа партия, за системните партии в Европа, в частност и в България, е сериозен повод за безпокойство. С оглед на германската история, в която гражданското общество вече е изоставяло демокрацията и е избирало човеконенавистния фашизъм, как ще защитите максимата ви "ние срещу тях"?

- Д-р Ротфус: Тази картина, която се описва във въпроса, първо трябва да бъде коригирана. Ние сме Алтернатива за Германия, ние сме антифашистите в страната. Ние сме партията на мира, свободолюбива партия, обичаме и ценим свободата. В момента в Германия се нарушава правилото на демокрацията, нарушават се партийните права. На нас ни се отказва вицепрезидент на Бундестага, на нас ни се отказва субсидия, която ни се полага като парламентарно представена партия. Това е удар върху демокрацията. А това да бъдеш фокусиран патриот и националист не е престъпление. Ние сме за мир и дипломация, вместо доставки на оръжия. Ние не сме социалисти, а патриоти. 

- Тази случка с тайната среща обаче ви коства първото място, което се твърдеше, че ви е сигурно на частичните местни избори в Тюрингия. Нещо повече - последното изследване, цитирано от ДПА сочи, че подкрепата за партията Ви е стигнала най-ниското си ниво от юни 2023 г. - 17%.

Дали пък това не е сигнал, че очакванията за удвоен резултат на евроизборите - от 11 на 22 процента и второ място след десноцентристкия Християндемократически съюз (ХДС), не са прекалено оптимистични?

- Д-р Ротфус: Това показва, че масовата манипулация на медиите, която е движена от политическия елит, работи. Нашата задача в момента е да предоставим истината на лъжата, да показваме партията, да обясняваме на хората. Какъвто и резултат да получим, ние ще го приемем. Дори в една свободна демокрация е възможно очевидно да има борба с нелигитимни методи. Аз вярвам, че населението ще бъде в състояние да мисли самостоятелно и критично, да разпознае тези нелегални методи и откровени лъжи и да се позове на своя здрав разум. 

Проф. Вайел: Този лек отлив, който се наблюдава е причинен от тази скандализация на обществото, която се случи на базата на една  журналистическа лъжа. В обществото бе хвърлена историята как Алтернатива за Германия официално на високо ниво обсъжда идеята за депортация на бежанци и за хора с миграционен бекграунд. Срещата, за която става дума, се е състояла в неформален вариант. Там са присъствали хора от ХДС. Това е било частно събитие, на което е била представена книга, били са четени доклади, изнасяни са лекции. Разговорите са били лични, не са официално становище. Протестите, които впоследствие се случиха и бяха на основата на тази история, бяха подтиквани и организирани и максимално поддържани от политическите конкуренти на Алтернатива за Германия. 

Няма как да имат тази легитимност, най-малкото защото хората са транспортирани с автобус и това по-скоро са протести на опозицията, а не представляват истинското гражданско общество. Отливът, ако въобще може да се наблюдава, по-скоро е в западните провинции на Германия, а в източните, където са Тюрингия и Саксония, отлив не се наблюдава. Още повече, че през тази година там предстоят Федерални местни избори и се очакава "Алтернатива за Германия" да постигне над 30%.

- Каква е вашата стратегия за справяне с "враговете"?

- Д-р Ротфус: Това, което мислим и трябва да направим е да просветим хората, да им покажем истината. Ние искаме да достигнем до тях, но сме ограничени в начина, по който можем да го направим от стрийм медиите. Нашата поява се предотвратява от тях. Те 10 или 20 пъти по-малко ни канят в основните топ шоу предавания в Германия. Това очевидно е предотвратяване на политическата конкуренция. Ние достигаме до хората чрез социалните медии, през нашите щандове за информация в населените места. Това е един дълъг път и може да трае години, но ние нямаме друга алтернатива.

- Как вашата партия се справя с дезинформацията?

- Д-р Ротфус: Като разясняваме и просветляваме за нашето послание. Достигаме до хората и това е важно, защото те не могат да разчитат на масовите медии за коректна информация. Комуникацията като метод на политическото влияние обслужва запазването на властовите структури и в рамките на една демократична система, за да бъде променена една властова структура, единствения подход е критичното мислене на хората и поставянето под въпрос на такива аксиоматични подходи и "истини", които се предлагат от масовите медии.

- Федералната служба за защита на конституцията на Федерална република Германия планира да класифицира партия Алтернатива за Германия като "безопасна екстремистка инициатива". Много от демонстрантите настояват за забрана на партията. Против подобна идея обаче застават редица политици, включително финансовият министър на Германия Кристиан Линднер. Какви биха били последствията?

- Проф. Вайел: Шефът на федералната служба има партийно членство в Християндемократически съюз (ХДС) в Германия. Неговия пряк началник е федералният вътрешен министър, който е от Националната социалистическа партия, така че той не е обективен. Няма такава практика с подобна служба в нито една западна държава. Това е абсолютен скандал в една демократична държава. Партия, която при предишните избори е събрала 7 млн. гласа, а спрямо изследванията в момента ще набере 15 млн. гласа, да бъде лишена от своето парламентарно представителство.

- Говорителката на Кремъл Мария Захарова заяви, че денацификацията на Германия не е приключила. Как да тълкуваме нейните думи?

Проф. Вайел: Не е имала предвид Алтернатива за Германия, по-скоро говореше за другите партии. Заради подслушания разговор за организацията и предстоящето взривяване на Кримския мост, в този контекст е било казано това. По време на едно събитие, където участвах, пред залата протестираха хора, които призоваваха да бъде закрита Алтернатива за Германия. Това говори, че не просто за денацификацията, но и новото образование на хората да не са нацисти, което тогава е правила Америка, явно не се е случило, както трябва, защото в Германия има хора, които са за закриването на демократичните партии, които по демократичен начин отразяват мнението на немското общество. 

- Бяхте на Шипка на 3 март - на националния ни празник и то по покана на "Възраждане". Какво ви свързва с партията на Костадин Костадинов, при положение, че вие сте в десния политически спектър, а те - в левия?

Проф. Вайел: Не знам доколко "Възраждане" са лява партия и дали мога да се подпиша под това, но с "Възраждане" имаме общи точки, по които се припокриваме що се отнася до външна политика, отношението към Русия и Украйна и войната. Що се касае за лява и дясна политика и двете партии настояваме за социална политика и държава, но не такава, която ще бъде експлоатирана от нелегална миграция, хората, които не искат да работят, а само да прибират плодовете на труда на другите, да има социална държава за хората, които са солидарни с други, работят, заедно градят и могат да разчитат на своята държава.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай