Заедно с Гърция: Каним японци по манастирите

Заедно с Гърция: Каним японци по манастирите | StandartNews.com

София и Атина с работна група, общите пакети стартират до март

Туристи от далечни пазари като Япония, Китай, САЩ и Индия ще привлича страната ни съвместно с Гърция. Върху това вече работят министерствата на туризма в София и Атина. Решението бе взето на 1 август,когато в рамките на междуправителственото заседание бе подписана Съвместна програма за действия в сектора за периода 2016 - 2018 г.
Екипът на министър Николина Ангелкова изпрати днес писмо за сформиране на работна група между двете туристическите министерства. През септември тя ще избистри общата стратегия за ръст на гостите. От българска страна в групата участват експерти от различните дирекции като маркетинг, туристическа политика и проекти. На първото заседание на комисията ще бъде решено председателството й, както и механизмът за вземане на решения.
Отсега е ясно обаче, че основният акцент, с който ще привличаме този тип туристи ще е културно-историческият и поклонническият туризъм. Манастирите и църквите от двете страни на границата и сега са сред най-посещаваните обекти при разменените гостувания. Общата православна традиция обуславя и възможността да се групират обекти у нас и в Гърция в общи пакети. Освен за далечните дестинации такива екскурзии по родните светини и тези на съседите ни биха били интересни и за руския пазар, категорични са от бизнеса. Очаква се програмата на двете правителства да започне да дава реални резултати още през март догодина.
Координирана реклама от двете страни на границата, която да има и по-голям ефект за увеличаване броя на гостите в двете държави, ще е още едно от ключовите решения на работната група през септември. Целта на програмата е да разшири крилата на сезона. През последните години силните месеци през лятото като юли и август са предшествани и следвани от сравнително рехава запълняемост. Ако искаме да увеличим приходите и да отбележим ръст, задължително трябва да се разшири сезонъ, така че май, септември и октомври курортите ни да са също пълни, категорични са от бизнеса. По подобен начин стои и въпросът за зимния сезон. Комбинирането на различни видове туризъм като балнео, спа, лечебен, културно-исторически, религиозен, еко, винен, ловен, голф са решението на този проблем, повтаря от години браншът. Той отдавна алармира, че гости от тези дестинации биха посетили държавата ни не самостоятелно, а като част от пътуване, което включва и комшиите ни. Причината е, че при такъв труден и дълъг воаяж туристите държат да видят максимално много атракции от различни държави. Бизнесът и сега предлага такива пакети, но без да има държавна подкрепа.

Милион гърци на ваканция у нас

972 971 гръцки туристи са посетили страната ни през 2015 г. с цел туризъм. Това показват данните на Националния статистически институт. Българите, които от своя страна са избрали да почиват в южната ни съседка за същия период са малко повече. 1 043 078 наши сънародници са стегнали куфарите за Гърция. За първото 6-месечие на 2016 г. тези данни запазват. Над 520 000 гърци са били в България и около 515 000 българи са почивали в Гърция. Докато комшиите предпочитат да идват през зимата у нас на ски, българите събират тен на гръцкото море. Все по-често границата се минава с цел културно-исторически и поклоннически туризъм.

157 министри на туризма се събират в София

Организираме световен конгрес през ноември

157 министри, отговарящи за туризма в страните-членки на Световната организация по туризъм, ще се съберат в София през ноември.
Правителството одобри днес проекта на споразумение между ведомството на Николина Ангелкова и Световната организация по туризъм към ООН за провеждането у нас на Международен конгрес на световните цивилизации и модерен туризъм.
Форумът ще се състои от 29 ноември до 1 декември в София. Целта му е да обърне внимание върху връзката между модерния туризъм и световните цивилизации като тенденция на международния пазар. Събитието ще изследва също как науката и технологиите допринасят за цялостното преживяване на туриста, посещаващ дадена дестинация.
Подобно събитие ще е реклама за страна ни и ще даде възможност за развитие на културно-историческия туризъм.

Македония и Хърватска дават бонуси

Македония, Хърватска и Черна гора дават бонуси на партньорските си туроператори, ако доведат туристи за повече от три дни със самолет. Само тази мярка доведе до значителен ръст при съседите. Това обясни председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. Той припомни, че държави като Сърбия и Македония успяха да подпомогнат финансово и летищата си, като по този начин субсидираха навлизането на нискотарифните компании. Това също доведе до ръст и съответно до повече приходи, надхвърлящи значително вложените средства, обясни Рагин. И даде за пример, че в момента самолетният билет отиване и връщане от Белград до Париж струва едва 50 евро. Държавата наистина не може да спонсорира директно летищата. Но общините, на чиято територия те оперират биха могли да ги подпомогнат, обясни Рагин. Той припомни и искането на туристическия сектор 1% от приходите в хазната от индустрията да се инвестират в реклама на страната ни като дестинация.

Браншът в Пиринско: Ударни промоции

Историческите и културните обекти в Пиринския край се нуждаят от качествена и адекватна реклама в Гърция, за да се увеличи броят на гръките туристи. Това твърдят експерти в туристическия бранш в региона. В последните години доста от тези обекти имат собствени сайтове в интернет и се рекламират в социалните мрежи. Но е необходима подкрепа и от държавата, и от съответните общини, за да се постигне по-голям ефект в маркетинга на историческите и културните открития в региона. Само така ще се гарантира бум на гости от южната ни съседка. Защото е сигурно едно – те има какво да видят. И сега гръцките туристи са сред най-многобройните, които посещават древни селища, манастири, църкви, мегалитни образувания, антични крепости в Пиринско. Хераклея Синтика е съвсем близо до българо-гръцката граница, намира се в местността Рупите, само на километър от храма на пророчицата Ванга. Много посетители на манастирския комплекс бият път и до античния град. А в него продължава разкриването на римска градска базилика - съдебна и търговска палата, както и своеобразно антично НДК - място за културни събития. Сградата е от 3-и век след Христа и е с височина 5 метра.
Други посещавани обекти са архитектурно-историческият резерват Мелник, Археологическият парк в Сандански, Самуиловата крепост край Петрич. В най-малкия ни град, прочут с пирамидите си и с мелнишкото вино, често гостуват гърци. Но те знаят малко за историята на селището, за славата му през Средновековието. Тук е имало над 70 църкви и манастири. „Възстановихме работата на музея, направихме и Музей на виното. Но трябва сериозна реклама на нашите цалежителности в съседна Гърция, най-нормално е тук да идват най-много комшиите, тъй като им е близо", казват местните хора. Роженският манастир, който е най-голям в региона, също привлича много туристи от Гърция. Банско е сред предпочитаните дестинации за съседите най-вече през зимния сезон заради модерния ски център в Пирин планина. Със ски иска да доведе туристи и съседната община Разлог, която има проект за ски зона в местността „Кулиното". Същата амбиция има и община Благоевград. Кметът Атанас Камбитов е в напреднали преговори с Българо-американската кредитна банка, за да стане общината едноличен собственик на ски зона "Картала" в Рила планина.

Созополис с номинация за морските Оскари

Луксозният ваканционен проект Созополис получи заслужена номинация за Съхранение на автентичния архитектурен стил от годишните награди за успешно развитие на морския ни регион MARINE LIFESTYLE AWARDS 2016. Церемонията ще се състои на 14 август в Созопол. Над 40 печатни и електронни медии ще отразяват престижното събитие и номинираните компании.
Очарованието на стария Созопол е пресъздадено на ново място, само на 2 километра на юг – на полуостров Колокита - върху 88 хил. кв. м. площ. Комплексът е съвършена реплика на стария град Созопол с неговата типична архитектура и атмосфера.
Комплексът е изграден изцяло от екоматериали, като едва 16.5 % е застрояването на терена, което го превръща в уникален за морския регион.
В района на Созополис има и запазена археология с две тракийски светилища, датирани 2500 години назад в древността. „Тук искам да събера само позитивни хора – мястото е наситено с енергия от древните светилища", казва собственикът и създател на луксозния проект Стефан Шарлопов.
В Созополис се съхраняват и тайните на нос Колокита за бъдещите поколения. Преди изграждането на проекта, съвместно с Националния институт за паметници на културата, е направено проучване на терена и разкопки, разкрити са археологически структури с висока културно-експозиционна стойност – могили № 9 и 10 - част от археологически паметник на културата «Могилен некропол Колокита». Могилите са изцяло консервирани и експонирани за собствениците и гостите на комплекса с помощта на Археологически музей град Созопол, и вече са достъпни за посещение.

Наплив в Сандански

Туристическият бранш в Сандански отчита сериозен наплив на наши и чужди туристи това лято. Повечето от гостите остават за две или три нощувки в курортния град, тъй като посещават няколко места в страната ни. По-малко от чужденците търсят почивки за пет, седем или десет дни. Напливът е най-голям през уикендите. Добрата новина е, че се увеличава броят на туристите от Западна Европа. Повечето посетители се интересуват от СПА процедурите, защото съчетават ваканцията си с лечение на свои болежки. Доста от хотелите предлагат на гостите си басейни с минерална вода, чийто лечебни свойства са известни от векове. Въздухът на Сандански е най-добрият в България, изчистен от алергени. „Цените са за всеки джоб - има нощувки и по 15 лева в частните квартири, и по над 100 лева в най-луксозните комплекси", твърдят от бранша.

Правим център в Китай с Румъния

Българо-румънски туристически информационен център в Китай ще промотира и предлага общи туристически продукти. За това преди време се договориха България и Румъния при посещение на министъра на туризма Николина Ангелкова в северната ни съседка. България и Румъния също ще разработват на общи туристически продукти за далечни пазари и по-специално в Китай, обясни Ангелкова тогава в съседната страна. Идеята бе да се разработи обща стратегия за създаване на регионални туристически продукти и да бъдат набелязани тематични маршрути от двете страни на река Дунав с цел да се стимулира икономическото развитие на региона и да се привличат повече туристи не само от двете страни, но и от трети пазари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай