Туристи и иманяри атакуват 100-метрови скали

Туристи и иманяри атакуват 100-метрови скали | StandartNews.com

Коматинските скали са огромен природен феномен, който води все повече туристи в община Симитли. За него обаче знаят и много иманяри от цялата страна. Скалният масив се намира край българо-македонската граница и е на 25 километра над общинския център. Мястото от векове е обвито в легенди и мистерии, които разказват за войводи, хайдути, комити, търсачи на иманета, за тайнствена пещера, която крие жълтици и алтъни. Геоложкият феномен е край село Брестово. И е обект на чести иманярски набези.

„Иманярите съсипват геоложкия феномен, който се извисява на места над 100 метра. Те ровят в скалния масив, за да намерят злато и антики. За това алармираме от години, но няма спасение от набезите на търсачите на имане. Нищо не може да ги спре, нито полиция, нито граничните полицаи в района", споделят местни хора.

Жителите на селището в последните години често намират разкопани дори нивите си, в които отглеждат различна земеделска продукция. Но за тях най-важно е да се опазят Коматинските скали. До тях води черен път по самото било, проходим за джипове. Скалният масив е невероятен и спира дъха на всеки, който го зърне отблизо. Поразява с размерите и отвесите си. Затова насам идват туристи от страната и чужбина, често пристигат и скални катерачи. Геоложкият феномен е идеално място за отдих, разходки, планинарство и за вдигане на адреналина.

"То и сега опитни катерачи посещават скалния масив Коматиница. Много фотографи пък снимат забележителни пейзажи и от двете страни на българо-македонската граница", твърдят жители на село Брестово. Амбицията на община Симитли е да облагороди целия район край Коматинските скали с помощта на проект и с пари от Европа. Предвижда се строителството на беседки, поставянето на пейки, на кошчета за боклук, монтирането на чешма. Длъжни сме да се възползваме от този природен феномен. Целта ни е местността Коматиница да привлича все повече туристи от страната и чужбина в нашата община, казват от общината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай