Троян = "Сърцето на Балкана"

Група ентусиасти иска да наложи града като туристическа дестинация

Троян = "Сърцето на Балкана" | StandartNews.com

Троян. През Възраждането България вървяла напред, защото имало местни задруги. Всеки майстор или член на общността в тях давал по малко за общото благо, а посятото се връщало като плодове за цялата задруга. Че "лудите" хора от Вазовия роман "Под игото" са живи и днес показва опитът за налагане на първия регионален бранд у нас. Дизайнерско лого и придружаваща кампания целят да наложат Троян като търговска марка, да придадат добавена стойност на услугите и продуктите му, както и да популяризират града като туристическа дестинация.

Едно от най-ценните качества на идеята е, че е реализирана на базата на доброволни начала и основана единствено на родолюбието и желанието да видиш региона, който обичаш да се развива в крак със световните тенденции. Резултатът е уникално дизайнерско лого, което ще представя туризма и продуктите на Троян у нас и в чужбина, придружено със слогана "Сърцето на Балкана". При това логото е безплатно дарено на общината след тригодишен труд по изработването му на ентусиаста Петко Цочев и съдружника му Димитър Добрев. Всъщност любовта към Троян на Цочев се зародила в детството, когато прекарвал летните месеци в планинското градче при родителите на баща си. Въпреки че е софиянец, решил да инвестира време и усилия именно в бъдещето на Троян заради спомените и емоциите, с които го свързва.

Въпреки че бизнесът му няма нищо общо с графичния дизайн или маркетинга. Реализирането на идеята стартирало преди 3 години. Целта беше не да се създаде единствено лого или красива рисунка, а да се наложи градът като успешна търговска марка, подчертава нееднократно Цочев. Авторът на крайния продукт е дизайнерският екип начело с Димитър Гавански. По всички правила за създаване на успешен бранд процесът започнал с намирането на непреходните ценности за региона на Троян. След проучвания и над 400 анкети се оказва, че според местните това са чистата природа на региона, традициите и предприемчивия дух на троянци. Пресечната точка и на трите се оказва Балкана, чиито горд образ става и основа на логото. Тъй като Троян е в сърцето на планината, то също става част от графичния знак. Вече са направени и първите стъпки за налагане на бранда като част от комуникационна стратегия, която беше представена по време на дискусия за бъдещето на регион Балкания (обединение на общините Априлци, Троян, Тетевен и Етрополе с цел налагане на общ туристически пакет).

Филмчета учат на традиционни занаяти

Гостите в Троян най-често идват за уикенда, отсядайки два дни в региона, обясни Петко Цочев. Затова е разработена програмата "Три дни в Троян", която цели чрез допълнителни атракции да привлече туристите да отделят още един ден за региона. В нея има предложения за приятен престой. Един ден например може изцяло да се посвети на традициите. Посещение в единствения в страната Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства ще ви запознае с местните занаяти. Освен традиционните витрини с уникални предмети и интересните лекции, в музея са предвидили и "добавена реалност" за по-малките си посетители. Интересът на малчуганите се задържа от кратки филмчета на майстори грънчари, керамици и резбари, които карат изкуството буквално да оживее чрез прожекциите върху музейните стени. Вторият ден от престоя си можете да посветите на природата в региона, а третия на духа - с посещение на Троянския и Зелениковския манастир или многобройните стари църкви по селата и махалите около града.

Общината дава логото само с договор

Знакът на Троян ще бъде безплатен за всички хотелиери и ресторантьори в региона, както и за производители, които искат да добавят стойност към продуктите си. За да отговарят на качеството на запазения знак обаче всички желаещи ще трябва да подпишат договор с правилата за ползване на марката, обясни кметът на Троян Донка Михайлова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай