Трапезица става бижу с 1.5 млн лв. от държавата

Трапезица става бижу с 1.5 млн лв. от държавата | StandartNews.com

Велико Търново. Туристическа алея, доизграждане на крепостната стена и цялостна консервация и реставрация ще бъдат направени на хълм Трапезица с 1,5 млн. лв. Средствата трябва да бъдат преведени по сметката на община Велико Търново от Министерството на културата. Проектът също предвижда и възстановяване на 100 м от защитното съоръжение на крепостта, непосредствено до горната станция на зъбчатата железница,  която предстои да заработи, каза проектантът на обекта арх. Пламен Цанев. Централната алея ще е с дължина около 450 м и ще свързва Южната със Северната порта на крепостта. Сега мястото е обрасло в храсти, а на места пътеката почти липсва. Проектът е разработен от Търновската община и се очаква в близките месеци да получи финансиране от културното министерство.

Зъбчатата железница, която ще качва туристи на Трапезица,  в момента се тества и пробите трябва да приключат до 3 август. В края на този месец ще бъдат монтирани и вагоните на фуникуляра върху релсите, които вече се поставят на склона на Трапезица.

Арх. Пламен Цанев има готови проекти за най важните сгради на историческия хълм. Той е направил компютърна възстановка на Северната кула и двореца на първите Асеневци. Това е най-високата точка на хълма и заедно със Северната порта образуват затворен комплекс. Кулата се издига на повече от 20 м и е построена на най-високата надморска височина – около 203 м. По-високи от това място на Трапезица са само Патриаршията на Царевец и Царският дворец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай