Тайни на траки и римляни в Лудогорието

Момина чешма, древен площад с 12 мраморни колони и уникален качамак очакват туристите

Тайни на траки и римляни в Лудогорието | StandartNews.com

Разград. Любители на историята, както и търсачи на екзотика и природни красоти могат да прекарат незабравими часове сред чудесата на Лудогорието. Който иска да види с очите си тайните на траки и римляни, лежали затрупани под праха на историята близо 25 века и станали достояние на потомците в последните десетилетия, трябва да включи в маршрута си обиколка на историческите забележителности в Разград, Исперих и околността.

Ако пътуването започне от областния център, най-добре е за начало да се спре на площад "Момина чешма" в Разград. Легендата разказва, че който пие вода от чучура на бароковата скулптура, оставя завинаги сърцето си в града. Бронзовата фигура на момичето с делвата е отлята в края на XIX век в скулптурно ателие в Италия, но никой не знае името на майстора, изваял символния знак на Разград.

Обиколка из археологическия комплекс "Абритус", разположен на шосето за Шумен, ще ви покаже тайните на късноантичния римски град, пред стените на който е загинал император Деций Траян. В историческия музей там може да се види и фигурата на златния Пегас, изровена от нивите в околността. Древен площад с 12 мраморни дорийски колони пази тайните на голямо имение на робовладелски род, живял тук във вековете на Римската империя. Днес античната находка от миналото е превъзходен декор за романтици. Затова много двойки избират да се венчаят сред руините на императорската слава.

Привлечените от миналото могат да посетят и къщата музей на композитора Димитър Ненов в града, за да видят и пипнат пианото, от чиито клавиши виртуозът е изтръгвал музиката на своите блянове.

Който предпочита духа на съвремието, задължително трябва да отскочи до разклона за Търговище и да пие кафе в спортната база на футболния клуб "Лудогорец". Там под тентата на тренировъчния салон всеки може да се наслади на зелената морава, а ако има късмет, да види как тренират момчетата на Стойчо Стоев за победните си голове на европейските турнири.

Престоят в Разград може да се съчетае с посещение на хотелския комплекс "Лес" в парка, където може да преспите и да хапнете сред спокойствието на вековни дървета. Стаите са уютни, а храната вкусна. Цените са по джоба на средностатистическия български турист. Който иска по-луксозна нощувка, трябва да отседне в хотел "Централ". А отдих сред природата с екзотична турска кухня предлага комплекс "Кованлъка" в местността Пчелина.

Обиколката в Лудогорието не може да мине без посещение в Исперих, където тракийската гробница край село Свещари, обявена от ЮНЕСКО за едно от Чудесата на България, очаква туристите. Сред древните могили в археологическия резерват "Сборяново" посетителите ще се докоснат до тайните на тракийското племе гети, ще видят каменната гробница на вожда Домихед и голямата Омуртагова могила, под чийто недра миналата есен археолози изровиха ковчежето с близо 2 кг златни накити на 25 века. Преди да тръгнете към Свещари, проверете в интернет работното време на гробницата, в която може да се влиза до 16 часа, и си пригответе пари за билет, който включва екскурзовод и беседа. Ако искате пълна програма, гидът ще ви заведе и в гробницата на мюсюлманския дервиш Демир баба, издигната през XVI век. Текето е разположено в изключително живописна местност, а легендата твърди, че скалите наоколо крият чудодейна сила. Хубаво е на път за там да сте взели със себе си панделка, шалче или кърпичка, които да вържете на клонче по пътеката към средновековната забележителност. Поверието гласи, че който завърже нещо на това място, ще има късмет и сполука.

Маршрутът из Исперихско може да завърши с посещение на вятърната мелница край село Белинци. Там ще ви сготвят качамак и ще ви смелят лют червен пипер на изпроводяк. Огладнеете ли, може да хапнете в ресторант "Ливний" в Исперих, а кафето си задължително изпийте в местния локал "Баварията", където се събират всички знакови фигури от региона. От тях туристите могат да разберат дали са пропуснали нещо по време на обиколката си и да го наваксат навреме.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай