Световният съвет по туризъм инспектира Созопол

Световният съвет по туризъм инспектира Созопол | StandartNews.com

Созопол. Представител на Световния съвет по туризъм и пътешествия пристигна в понеделник в Созопол. Експертът Ричард Деймън ще инспектира в продължение на два дни старинния град, който вече получи престижна номинация за топдестинация за 2015 г. В понеделник сутринта Деймън се е срещнал с кмета на града Панайот Рейзи, а по-късно е посетил Слънчев бряг и Несебър.

Пратеникът на Световният съвет по туризъм и пътешествия е разговарял с ръководството на Съюза на собствениците, след което е разгледал архитектурните забележителности в Несебър. По време на двудневното посещение той ще проведе редица срещи, сред които е и работна среща с представители на фондация „Созопол", чийто проект „Архитектурно – исторически комплекс с музейна сбирка Южна крепостна стена и кула – история, култура, наследство" е в основата на престижната номинация на Созопол. Задачата на Ричард Деймън е да разгледа и събере пълна информация за комплекса и за Археологически резерват „Античния град Аполония".

В програмата му е включена още среща с представители на бизнеса и туристическия бранш в Созопол. Във вторник експертът ще посети и ваканционното селище Дюни. Ричард Деймън е натоварен с мисията да оцени в детайли работата, която е извършена от фондация „Созопол" по отношение на „Архитектурно – исторически комплекс с музейна сбирка Южна крепостна стена и кула – история, култура, наследство", дейността на община Созопол, обществените и бизнес организации за съхраняване на Археологическия резерват „Античния град Аполония" или т.нар. Стар град и развитието им като устойчиви туристически обекти.

След проверката, експертът трябва да представи доклад, който ще има решаваща роля за това на кое място ще бъде класиран Созопол.

Морският град бе номиниран в топ 3 на най-желаните места за туризъм в света от Световния съвет по туризъм и пътешествия за дестинация на 2015 г. Созопол се състезава за първото място със словенската столица Любляна и крайбрежието на Тайван. Победителят ще бъде обявен на 15 април в Мадрид.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай