Света гора става най-големият парк край Янтра

Света гора става най-големият парк край Янтра | StandartNews.com

Велико Търново. Хълм "Света гора" става уникален парк на площ 537 дка по проект, спечелен от община Велико Търново на стойност 4 850 216,97 лева по ОП "Регионално развитие". Проектът "Велико Търново – зелена и достъпна балканска столица на културния туризъм" вече е подписан и парите са осигурени, казаха от общината. Всички алеи, които са застлани с гранит ще бъдат пренаредени, ще бъдат изградени и нови, предвижда проектът. На няколко места ще се изградят изгледни площадки към Царевец и Трапезица, както и места за пикник с пейки и маси и 7 беседки. Ще има 3 детски площадки за различните възрастови групи със съоръжения за игра, пясъчници и удъропоглъщаща настилка. Предвидени са 8 спортни територии, площадка с уреди за гимнастика, мултифункционален улей, маунтинбайк площадка, зони за скейтборд и ролери, площадка за фитнес уреди, кът със стени за катерене, футболно игрище и оградена територия за свободна разходка на домашни любимци.

Планира се изграждането на ВиК мрежа и парково осветление със 140 лампи. Ще се построят наново двете чешми на хълма. В резултат на това ще има нови 10 000 квадратни метра озеленени площи и 16 000 квадратни метра детски и спортни площадки, тротоари – 1223 квадратни метра, 15 пейки с маси, още 60 пейки с облегалки и 20 кошчета за отпадъци.

С европейското финансиране ще бъдат довършени и обновени още парковете в няколко квартала. В парка "Руски гробища" ще бъде направена 257 метра дървена ограда, а всяка от детските площадки ща има еднометрово предпазно заграждение. Във всички паркове ще бъде изградена и поливна система. Проектът е със срок на изпълнение 24 месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай