Спират теча на минерална вода в Сандански

Спират теча на минерална вода в Сандански | StandartNews.com

Търсят фирма за построяването на обекта

Изграждането на нов подземен резервоар и помпена станция ще спре загубата на минерална вода в Сандански. След като преди 3 месеца общинските съветници взеха решение за реализирането на проекта, в момента се провежда обществена поръчка за изпълнител на обекта. Сегашният резервоар е с вместимост 70 куб. метра. Новият ще бъде в пъти по-голям – ще събира 370 куб. метра.

Неговото изграждане ще позволи по-рационалното използване на минералната вода, тъй като в часовете на по-ниска акумулация и намалено ползване водата ще бъде в резервоара и няма да се губи нито като количество, нито като температура. При по-високи и завишени нужди ще се използва тази живителна течност, която е акумулирана при ниската ползваемост. Резервоарът ще се пълни от т.нар. каптиран естествен извор № 8 и сондаж № 6, като в сухата камера на резервоара ще бъдат монтирани съответните помпени съоръжения на ползване. Стойността на проекта е 260 хил. лв. и са осигурени от националния бюджет в капиталовата програма на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район" – Благоевград.

„Надявам се всичко с процедурите да е наред. Ние нашата работа сме я свършили. Срокът за строежа на новото съоръжение е до края на годината. Много важно за нас е, че природният дар – минералната вода, който Сандански притежава, ще се съхрани, ще се използва рационално и ще продължи да носи славата на курорта като град-лечебница с най-топлите минерални извори", твърди кметът на Сандански Кирил Котев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай