Шести руски туроператор фалира

Шести руски туроператор фалира | StandartNews.com

Санкт Петербург. Фалира пореден руски туроператор. Туристическа компания "Нордик стар" обяви, че вече не може да изпълнява задълженията си към своите клиенти. Тя е шестата подред в страната, която затваря врати и оставя множество граждани с нереализирани почивки в Русия и чужбина.

"Нордик стар", която е базирана в Санкт Петербург, е специализирана в пътувания в балтийските и скандинавските страни, става ясно от руското издание Лента.ру, което уточнява, че туроператорът съществува от 2001 г. и има представителства в Москва и Талин.

Фирмата е уведомила застрахователя си "Либерти страхование" за невъзможността да изпълнява своите задължения, се съобщава на официалния й сайт, но не са уточнени подробности. 30 милиона рубли (620 000 евро) е пълният размер на застрахователното покритие на "Нордик стар".

Стандарт Нюз припомня, че вчера туроператор "Интаер" обяви на сайта си, че фалира заради "рязък спад на търсенето и на покупателната способност във връзка с рязкото покачване на валутния курс и негативната политическа ситуация". От спирането на дейността на "Интаер" ще пострадат около 2000 туристи, показват данни на федералната агенция за туризма (Ростуризм). Няколко дни по-рано пък туристическата компания „Лабиринт" остави блокирани стотици руски туристи на летището в Бургас заради невъзможност да плати за полетите им.

Собственикът на туроператора "Турал", който си партнира с "Лабиринт", обяви, че страната ни ще загуби близо 7000 туристи от фалита на руския туроператор.

Преди това фалираха "Экспо-тур", "Роза ветров Мир" и "Нева", която е една от първите в туристическия бизнес в Русия. Близо 30 000 туристи бяха блокирани по света заради "Идеал тур", който също остана на нула.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай