Руски туристи идват с ферибот до Бургас

Руски туристи идват с ферибот до Бургас | StandartNews.com

Руски туристи с леки коли и джипове искат да пътуват с нашия фериботен кораб "Дружба" от Новоросийск за Бургас и обратно. Това съобщиха за "Стандарт" от холдинг CSIF, собственик на кораба "Дружба" чрез дружеството си "Порт България Уест" (PBW). Става въпрос както за туристи от големите градове на Южна Русия, като Краснодар, Ставропол, Ростов на Дон, Волгодонск и др., така и за собственици на имоти по нашето Черноморие, които искат да пътуват със собствените си коли до България. Експертите разказват за фрапиращ случай с руска гражданка, която с джипа си искала да премине през загражденията в порт Новоросийск, за да се качи на "Дружба". Въпреки това тя не била допусната на ферибота, тъй като от руска страна нямало нито разрешение, нито готовност за обработка на автотуристи.

От компанията "Порт България Уест" настояват за спешно разрешаване на проблема. "Въпреки огромният интерес и реални клиенти, които желаят да ползват кораба като пасажери (в по-голямата си част - руски граждани), и до момента нямаме заявена готовност, съответно разрешение от руска страна за обработка на пасажери в Новоросийск" - пишат от PBW до институциите. Още повече че за превоз с ферибота "Дружба" имало много запитвания от граждани с автомобили и от Москва, Нижни Новгород, Самара, Казан, Оренбург и др.

Проблемът е сериозен, тъй като туристическите пътувания на руснаци до Турция и Египет са замразени, а поради местната инфлация руските туроператори препоръчват като дестинация България заради по-ниските цени по нашето Черноморие. Затова е много важно руската страна да разреши обработката на туристи с автомобили най-късно до края на май, за да не губят курортите ни туристи. В противен случай руските туристи с коли, най-вече големи семейства, трябва да обикалят през Беларус, Полша, Словакия, Унгария и Румъния, което оскъпява пътуването, а директният транзит през Украйна е нежелан от тях.

От българска страна няма никакъв проблем за обработката на автотуристи, коментираха от нашето транспортно министерство и се учудиха, че досега проблемът не е бил поставен там. Явно обаче той е добре известен в Русия, тъй като кореспондентът на ИТАР-ТАСС в София неотдавна публично заявил, че ще бъде първият гражданин на Русия, който ще се качи с автомобила си на фериботния кораб "Дружба".

Ако ограниченията от руска страна паднат, готови сме веднага да закупим и пуснем втори фериботен кораб по линията, обявиха от PBW.

Корабът "Дружба" изпълнява редовни рейсове по линията Бургас - Поти - Новоросийск, като отплава от Новоросийск към Бургас всяка сряда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай